I Sverige drabbas varje år cirka 80 personer av malignt melanom i ögat. Den lokala behandlingen är ofta effektiv, men cirka hälften av patienterna kommer att utveckla spridd sjukdom och avlida av detta. De flesta patienter har av okänd anledning metastaser just i levern, och i dagsläget finns i Sverige ingen godkänd behandling. I Sverige har en studie med så kallad leverperfusion genomförts, levern isoleras från kroppens blodcirkulation och ansluts till en hjärt-lungmaskin och sköljs med cellgift. Denna metod möjliggör att mycket höga doser av cellgift kan ges till levern samtidigt som man minimerar biverkningar i resten av kroppen.
Detta projekt kommer dels att försöka klarlägga varför ögonmelanom i första hand sprider sig till levern, här har vi preliminära resultat som visar att små blåsor med meddelanden (exosomer) från tumören bygger om levern för att kunna ta emot metastaser, redan innan cancern spridit sig. Vi har även visat att behandling med leverperfusion tycks aktivera kroppens egna immunförsvar, och vi kommer då att starta kliniska studier där vi kombinerar leverperfusion med immunterapi för att förstärka denna effekt.
Vår förhoppning är att vi med avancerade metoder ska kunna förklara hur exosomer påverkar spridningen av ögonmelanom till just levern, detta skulle då i framtiden kunna medföra att man i blod kan hitta dessa exosomer och dels använda dessa för att förutsäga vilka patienter som kommer att drabbas av spridd cancer, men öven ge möjlighet till att påverka dessa exosomer så att möjligheten till spridning upphör. Vi kommer även att inkludera patienter, som idag inte har något etablerat behandlingsalternativ, i avancerade kliniska studier där preliminära data visat mycket goda effekter.