Nilsson, Olof Mikael – A developmental approach for improved therapy of radioiodine (RAI)-refractory thyroid cancer

Olof Mikael Nilsson
Göteborgs universitet
2023
Finansieras med
3 000 000 kr
Diagnos: endokrina tumörer
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Även om flertalet patienter med cancer i sköldkörteln botas med kirurgi så är långtidsprognosen dålig för dem som får återfall eller där tumören inte är möjlig att radikalt operera. Kompletterande behandling med radioaktiv jod, som tas upp naturligt av sköldkörtelceller, kan vara framgångsrik men ett vanligt fenomen är att tumörcellerna förlorat egenskapen att koncentrera jod och strålterapin blir ineffektiv.

Beskrivning

Sköldkörtelcancer delas in i olika typer beroende ursprungscell och tumörbiologiska egenskaper. Det är differentierad cancer som rutinmässigt behandlas med radioaktiv jod. Dålig effekt av radiojodbehandling kan kopplas till att transportproteinet för jodid (NIS) inte länge uttrycks i tumörcellerna. Det är framför allt vid BRAF mutation, som är den vanligaste orsaken till papillär sköldkörtelcancer, som detta sker. Forskare har på olika sätt försökt återuppväcka jodidupptaget i tumörceller dock utan större framgång. I preliminära experiment på möss har vi funnit att embryonala sköldkörtelceller motstår den negativa effekten av BRAF mutation.

Mål

Vi vill med djurförsök närmare undersöka på vilket sätt embryonala sköldkörtelceller kan bevara sina differentierade egenskaper trots att de bär på en aktiv BRAF mutation. Vi kommer därefter att testa om den skyddande mekanismen kan appliceras på cancerceller från sköldkörteln som har samma mutation, med det långsiktiga syftet att förbättra strålterapin av patienter med sköldkörtelcancer.