Yu, Di – Clinical investigation of CAR20(NAP)-T cell therapy for lymphoma

Di Yu
Uppsala universitet
2023
Finansieras med
2 400 000 kr
Diagnos: lymfom
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

CAR-T-cellterapi har revolutionerat behandlingen för blodcancer, med svarsfrekvenser på 90% för leukemi och 50% för lymfom. Många får dock återfall men ca 30% av patienterna blir hjälpta även på lång sikt. Återfallen beror i många fall på att vissa tumörceller inte uttrycker det antigen (CD19) som känns igen av CAR-T-cellerna. Vi har utvecklat CAR(NAP)-T-celler, som förutom att döda cancerceller också utbildar T-celler att attackera cancerceller som saknar uttryck av det antigen CAR-T cellerna är riktade mot. Vi kommer att bedöma effektiviteten och studera mekanismen för CAR(NAP)-T celler i patientprover från en ny klinisk prövning.

Beskrivning

Den kommande kliniska prövningen är för patienter med Non-Hodgkins lymfom som inte är berättigade till behandling med redan godkända CAR-T-cellprodukter eller patienter som får återfall återfall efter kommersiell CAR-T-cellsterapi. Projektets huvudsakliga syfte är att analysera patientens T-celler vid skörd och efter det att CAR-T cellerna framställts samt från blodprover som samlas in under den kliniska studiens gång. Dessutom kommer vi också att använda cellkulturer i odling och djurmodeller för att ytterligare finjustera designen av CAR(NAP)-T-celler.

Mål

Vi strävar efter att i detalj lära oss hur behandling med CAR(NAP)-T-celler kan inducera bättre terapeutiskt resultat än CAR-T celler som saknar NAP uttryck. Vi vill också studera varför ett betydande antal patienter inte svarar/återfaller efter CAR-T-behandling, och försöka ta reda på om detta beror på inneboende faktorer hos de T-celler som skördas från patienten för produktion av CAR-T celler eller om tillverkningsprocessen kan förändra CAR-T cellernas kvalitet. Detta kommer också att vägleda oss att finjustera designen av CAR(NAP)-T-celler i syfte att kunna utveckla en ännu bättre behandling för patienter med cancer.