Trots tillgång till precisionsmedicin mot åldersleukemi (KLL), så uppstår försämring av sjukdomen på sikt. De nya precisions-läkemedlen är också högt prissatta och ges under lång tid. Genom att utföra s k 'real-world' analyser av nya dyra läkemedel när de ges i vanlig sjukvård, erhålls information hur bra och säkra nya mediciner är när de ges till bredare patientgrupper. Patienter med nedsatt immunförsvar, KLL i synnerhet, riskerar att bli mycket sjuka om de smittas av COVID-19. De riskerar också att inte kunna utveckla ett immunsvar vid vaccination. Om och hur patienter i olika sjukdomsfaser utvecklar immunitet studeras i projektet.
Forskningsprojektet rör sk 'real-world' analyser av nya dyra läkemedel som används vid KLL när de ges brett i vanlig rutinsjukvård dvs utanför kliniska studier. Projektet handlar också om att studera alla patienter med KLL i Stockholm samt hela Sverige som blivit sjuka i COVID-19. Vi kartlägger hur dessa patienters immunsvar mot infektionen ser ut och om sjukdomsförloppet skiljer sig från personer som ej har ett nedsatt immunförsvar. Vi studerar även 90 patienter med KLL i olika faser av sin leukemi som vaccineras med ett mRNA vaccin mot COVID-19 för att se vilken immunitet (antikroppar, T-celler) de utvecklar som svar på vaccination.
Att 'real-world' projekten ger fortsatt viktig kunskap om 'sann' effekt av nya högkostnadsläkemedel när de används av patienter med KLL i rutinsjukvård (ej i kliniska studier) och att alla patienter får bästa behandling oavsett var man bor i Sverige. Att projekten kring COVID-19 och KLL ska öka kunskapen hur vi ska skydda våra KLL patienter under och efter pandemin (eftersom KLL patienter fortsatt utgör en riskgrupp) genom att förstå hur patienterna reagerar immunologiskt om de blir sjuka i COVID-19 samt om och hur de utvecklar immunitet vid vaccination mot COVID-19 och om vaccinsvaret kan förbättras.