För att säkerställa diagnosen av de flesta hjärntumörer krävs ett vävnadsprov. I vissa fall görs enbart biopsi (ett stickprov) utan att ta bort tumören, men även detta innebär att patienten måste genomgå en hjärnoperation. Det kräver planering och resurser – med risk att fördröja diagnosen – men viktigast är att varje hjärnoperation också en risk för neurologisk skada. Idag finns metoder som gör att man kan få en tillförlitlig diagnos, samt annan viktig biologisk information, genom så kallade ”flytande biopsier”. Vid flytande biopsier inom detta projekt analyseras kroppsvätskor (blod, spinalvätska) i syftet att diagnostisera en hjärntumör.
Vi kommer att fokusera på patienter med elakartade hjärntumörer för att kunna ge dessa patienter ett säkrare och snabbare alternativ till traditionell diagnostik. Genom ett enkelt blodprov kan man detektera cirkulerande DNA som tumören släpper ut. Små mängder av dessa ämnen kan analyseras med allt finare metoder, det finns mycket lovande resultat på detta. Vi kan då t.ex. ta ett blodprov så fort radiologisk avbildning av hjärnan indikerar att där finns en hjärntumör, och arbeta fram oss till en säker diagnos som inte tar längre tid än det idag tar att få komma till operation.
Målet med vår forskning är att kunna erbjuda patienter med misstänkt hjärntumör ett säkrare och snabbare alternativ till dagens diagnostik. Vår utgångspunkt är att en icke-obetydlig del av patienter kan undvika en hjärnoperation med de risker det medför. För de patienter som ska genomgå operation, och för operatören, kan denna kunskap innan kirurgin leda till beslut som är bättre anpassat den tumörtyp man har framför sig. Till exempel är det viktigt att veta inför operation om tumören är känslig för cellgifter och strålbehandling.