Cancer uppstår på grund av skadliga förändringar i vår arvsmassa, DNA. Mutationer uppkommer ibland på grund av att onkgener, d v s gener som driver på cancertillväxten och som initialt blivit aktiva, orsakar felaktigheter då arvsmassan ska kopieras, så kallad replikeringsstress. Onkgener kan även inducera problem i transkription av DNA till RNA. Cancerutvecklingen drivs även på av metabola förändringar, såsom avvikande ribosomproduktion, vilket påverkar proteinsyntesen. Vi är intresserade av att förstå de problem som uppstår när onkgener driver cancercellen att växa för fort och att replikera eller transkribera sitt DNA för ofta och fel.
Detta projekt kombinerar avancerade metoder inom cellbiologi, molekylärbiologi och patologi. Vi använder cellodlingsmodeller i experiment där vi manipulerar olika proteiner för att förstå deras funktion och betydelse i olika cellulära skyddsmekanismer. Vi studerar även hur det ser ut i cancer, genom att använda biopsiprover från humant kliniskt material (till exempel från tjocktarmscancer, bröst och prostatacancer). Detta i syfte att förstå oreglerade biologiska processer i cancerceller och hur cancercellen trots allt klarar av att hantera den stress och många fel som hela tiden uppstår.
Genom att förstå ursprunget till den cellulär stressen i cancercellen, samt de mekanismer som normalt blockerar cancertillväxt kan vi finna nya sätt och måltavlor inom cancerterapin. Att i detalj beskriva den molekylära grunden för hur onkgener driver cancercellens ohämmade tillväxt, orsakar olika former av abnorm replikation samt hur detta leder till ytterligare defekter i cancercellen kommer säkerligen att inspirera till nya användningsområden för läkemedel och upptäckt av nya måltavlor vid cancerbehandling. Vi hoppas att resultat från detta projekt kommer att bidra till en mer effektiv behandling av cancerpatienter på flera olika sätt.