Lungcancer är en svårbehandlad sjukdom där många patienter vid diagnos har metastatisk sjukdom. Kemoterapi har ofta viss effekt på tumörerna men kan oftast inte hindra tumören från att växa under längre tid. En mindre grupp av patienter kan framgångsrikt behandlas med s.k. målinriktade läkemedel. För de flesta patienter har immunterapi införts som ett komplement till cytostatikabehandlingen. Dock har tyvärr mindre än hälften av patienterna nytta av immunterapi. Varför det är så är fortfarande oklart.
Vårt projekt handlar om att studera mekanismer i lungtumörer som är kopplade till dålig effekt av immunterapi. I gruppen 'småcellig lungcancer' studerar vi genetiska förändringar i tumörcellerna som kan ge upphov till ett immunsvar, och om s.k. mördar-T-celler faktiskt utvecklas som de borde mot tumörcellerna, eller inte. Vi studerar också makrofager, 'ätarceller', i ett bredare spektrum lungcancervävnader eftersom vissa makrofager visat sig vara specifikt inriktade på att skydda tumörceller genom att hämma mördarceller av olika slag.
Målet med forskningen är att bättre förstå de mekanismer som gör att cancern kan undvika kroppen immunsvar. Genom förståelse av hur mördarceller utvecklas och hur man kan styra makrofager/ätarceller att döda tumörceller istället för att hjälpa dem kan läkemedel utvecklas och testas för att hjälpa immunsystemet att bota cancer.