Lungcancer orsakar flest cancerrelaterade dödsfall i Sverige idag, och behandlingsspektrat är snävt. Lungcancertumörer utvecklas genom ett biologiskt samspel med omgivande vävnad, och genom att undgå upptäckt och nedbrytning av immunförsvaret. TGF-beta, ett signalprotein som utsöndras av många av kroppens celler, anses ha en drivande roll för detta samspel. Dess påverkan på såväl cancerceller, mikromiljö runt tumörer och immunreaktion är väl dokumenterad i experimentell labmiljö, men kunskapen om dess verkan i den faktiska vävnaden hos cancerdrabbade människor är begränsad och behandlingsmöjligheterna ännu gäckande.
Projektet går ut på att definiera vilka effekter TGF-beta-signalering har på immunreaktionen i tumörvävnad, och hur det påverkar patientens överlevnad och svar på immunterapi. Arbetet sker i tre delar: - Analys av vävnadsprover från patienter med olika stadium av lungcancer, för att kartlägga TGF-betas aktiveringsmönster i olika faser. - Analys av behandlingsutfall i relation till aktiveringsmönster hos TGF-beta, hos patienter som erhållit immunterapi. - Analys av effekt vid blockad av TGF-beta-signalering respektive blockad av så kallade checkpoints i immunceller. Denna del av projektet kommer utföras på musmodeller och odlad tumörvävnad.
Att genom kombinerad analys av faktisk patientvävnad, kliniskt utfall samt experimentella studier kunna klargöra TGF-betas roll för immunreaktion i lungcancersjukdom hos människa. Målet är att i förlängningen kunna identifiera prognostiska markörer som kan vara vägledande inför val av behandling eller utgöra mål för reglerande terapi, och på så vis utöka behandlingsspektrat för dessa patienter.