Larsson, Nils-Göran – In vivo approaches to determine the role of mitochondrial alterations in cancer

Nils-Göran Larsson
Karolinska institutet
2022
Finansieras med
3 750 000 kr
Diagnos: lungcancer
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Mitokondrien är cellens kraftverk och den producerar inte bara merparten av den energi som cellen behöver för olika livsfunktioner utan tillhandahåller också byggstenar så att cellen skall kunna växa och dela sig. På senare år har man alltmera uppmärksammat att mitokondriens funktion och cellens ämnesomsättning är viktig för att en canceromvandlad cell skall kunna utvecklas till en elakartad tumör. Flera möjliga behandlingar har utvecklats för att direkt hämma mitokondriefunktionen och vi har själva tagit fram en ny substans, inhibitor av mitokondriell transkription, som visat lovande effekter i prekliniska försök med flera olika tumörtyper.

Beskrivning

Vi har använt en musmodell där cancergenen Kras aktiveras i lungan och orsakar cancer (adenocarcinom). I preliminära försök har vi kombinerat denna modell med genmodifierade möss som har ökad eller minskad mängd av mitokondriens egen arvsmassa, mitokondriellt DNA (mtDNA). Preliminära försök visar att ökad mängd mtDNA påtagligt ökar mängden tumörer och storleken på individuella tumörer. Dessa fynd kommer att analyseras ytterligare med en mängd molekylära metoder. Vi kommer även att undersöka mängden mtDNA och mitokondriefunktion vid lungcancer hos människa och korrelera detta till tumörtyp och kliniskt utfall.

Mål

Lungcancer är en vanlig tumörtyp som i många fall är svårbehandlad. Genom studier på möss har vi påvisat att en ökad mitokondriefunktion gynnar tumörtillväxt. Våra resultat har påvisat en ny möjlig sjukdomsmekanism vid lungcancer i en preklinisk musmodell, som kan vara relevant för människa. Målsättningen är att våra resultat skall leda till att helt nya behandlingar av lungcancer inriktade på att hämma mitokondriefunktionen skall komma att utvecklas. Vi har själva utvecklat en lovande substans, IMT, som kommer att testas prekliniskt i våra modeller och som har stor potential att utvecklas vidare.