I de flesta av våra celler har vi två kopior av varje kromosom, nedärvda som en kopia från vardera föräldern. Om en förändring uppstår som gör att en cell får för många eller för få kopior av en hel kromosom eller en del av en kromosom (aneuploidi) så leder det oftast till att den cellen dör. Trots att kromosomförändringar som ger en felaktig dos av en hel eller en del av en kromosom är negativa så är dessa förändringar ett kännetecken för cancer. Aneuploidier hittas i 90% av tumörer men vi vet ändå väldigt lite om vilka konsekvenser aneuploidier har för hur cancer bildas och hur cellens genetiska program förändras när aneuploidier uppkommer.
Vi vill med detta projekt öka kunskapen om vad som händer när en cell får för många eller för få kopior av en kromosom eller del av en kromosom. Vi kommer att ta reda på hur en organism hanterar en förändring i antal kopior. För att göra detta använder vi oss av bananfluga som en modell där det är enkelt att studera de mekanismer som aktiveras när antalet kopior ändras. Vi kommer att identifiera de mekanismer som leder till förändringar i arvsmassans användning när aneuploidier uppstår. Vi kommer även att försöka förstå sambandet mellan de mekanismer som leder till aneuploidi och hur cellen svarar på aneuploidi.
Vi kommer i detta projekt att studera vad som händer när aneuploidier uppkommer och vilka processer i cellen som startas och stängs av när detta sker. Genom att identifiera och kunna förutsäga de stressvillkor och reaktioner som aneuploidi framkallar och kartlägga vilka system som cellen behöver för att tolerera aneuploidier ökar vi förståelsen för de biologiska konsekvenserna av onormala kromosomuppsättningar. På sikt förväntar vi oss att vår forskning ska bidra till att hitta nya mål för cancerterapi och att hitta metoder som selektivt riktas mot aneuploida celler men inte normala celler.