Hälften av alla cancerpatienter får strålbehandling som en del av sin behandling. Strålning är ett effektivt sätt att döda cancerceller, men kan även skada frisk vävnad. Av den anledningen vill man koncentrera strålningen till tumören och begränsa exponeringen av omkringliggande frisk vävnad. Vår forskning visar att om strålningen ges med hög intensitet under en bråkdel av en sekund, så kallad FLASH-strålbehandling, så tar den friska vävnaden betydligt mindre skada av strålningen, medan effekten mot tumören är oförändrad. Det leder i teorin till att patienter löper en lägre risk för biverkningar vid FLASH-strålbehandling.
Vårt projekt går ut på att lära oss mer om de strålningsbiologiska mekanismer som ligger bakom FLASH-effekten. Detta är nödvändig kunskap för att vi ska kunna variera behandlingsparametrarna så att vi kan maximera den sparande effekten av FLASH på frisk vävnad, med bibehållen behandlingseffekt på tumören. För detta ändamål kommer vi att genomföra grundläggande strålningsbioloigsk forskning och pre-kliniska studier av FLASH-strålbehandling. I det arbetet kommer vi att undersöka skillnader mellan olika typer av cancer, och hur de reagerar på FLASH-strålbehandling.
Det slutgiltiga målet med projektet är att ta fram förutsättningarna för att implmentera FLASH-strålbehandling i den kliniska verksamheten. Detta innebär ett recept för vilka egenskaper en FLASH-strålbehandlingsmaskin bör ha, hur denna teknik bör införas, och hur den bäst ska nyttjas på våra strålbehandlingskliniker. Visionen är att FLASH-strålbehandling ska möjliggöra en mycket snabbare och bekvämare strålbehandling för våra cancerpatienter, som dessutom medför en väsentligt minskad risk för biverkningar jämfört med dagens strålbehandlingsteknik.