Martinsson, Sven Tommy – Neuroblastom, identifiering av terapeutiska mål för en speciellt svårbotad grupp.

Sven Tommy Martinsson
Göteborgs universitet
2021
Finansieras med
1 600 000 kr
Diagnos: hjärntumör
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Neuroblastom (NB) är en allvarlig barncancerform som vanligen uppkommer före två års ålder. Ungefär hälften av alla barn har redan metastaser vid diagnos och trots aggressiv behandling med operation, kemoterapi och strålning är chansen överlevnaden för patienter med högrisk varianten 60-70%. Barnens låga ålder tillsammans med den intensiva behandlingen ger också en stor risk för allvarliga sidoeffekter även när patienterna överlever. Det är därför viktigt att studera faktorer som kan bidra till en bättre behandling, antingen genom att bättre förespå vilka patienter som gynnas av en specifik behandling eller genom att identifiera nya mål.

Beskrivning

En patient med neuroblastom med en kombination av cytostatika vid många olika tidpunkter ( s.k. rapid cojec). Detta visade sig vara extremt giftigt för patienten och tumören verkade obehandlingsbar. Biopsier från tumör skickades till helgenomsekvensering (Kogner/Martinsson labs) och till proteomik-analys (Palmer/Hallberg labs) inom ramen för vårt samarbeteprojekt som startats. Baserat på genförändringar i tumören kunde gruppen snabbt fastställa (i) varför den första behandlingen var så giftig och (2) identifiera en ovanlig ALK-gen-mutation En ny ALK-hämmaren togs hem från läkemedelsföretaget på s.k. compassionate use licens (Kogner).

Mål

Vi befinner oss nu i en era där vi kan rädda (eller förlänga och förbättra) livet för ett litet antal NB-patienter som får precisionsinriktad terapi (behandling som slår just mot deras tumörs förändringar). Detta är detta den här ansökan handlar om. Men vi vill självklart vidare. Alla neuroblastom-tumörer har inte ALK mutation, men vi har kunnat visa på åtminstone ett fall där vi slår mot en annan syntesväg (publikation finaliseras nu). Vi ser också ett antal mycket lovande nya targets hitom horisonten, såsom DLG2, TERT, CCND1 CDK4 och FRS2 att rikta specifik behandling mot.