Det här är den första studien i världen som inkluderar alla vuxna patienter som behandlas på en protonstrålningsklinik (Skandionkliniken i Uppsala) och syftar till att undersöka patienters upplevelser av biverkningar och livskvalitet, tid utan återfall av sjukdom, överlevnad samt kostnadseffektiviteten vid protonstrålning jämfört med vanlig (konventionell) strålbehandling. Patienter som har drabbats av en tumör/cancersjukdom som kan vara lämplig att behandla med protonstrålning, enligt specificerade behandlingsprotokoll, kommer att tillfrågas om deltagande i studien.
Uppgifter om patientens upplevelser av biverkningar, livskvalitet och ohälsa kommer att samlas in via enkäter. Datainsamlingen görs före start av behandlingen, under behandlingen, vid behandlingens slut samt vid 1, 3, 6, 12, 24, 36, 60 månader efter avslutad behandling. Uppgifter om sjukvårdskostnader hämtas från populationsbaserade register, patientens journal och frågeformulär. Skillnader i biverkningar, livskvalitet, tid utan återfall av sjukdom samt överlevnad mellan patienter som får protonstrålning och patienter som får konventionell strålbehandling kommer analyseras vid varje mätpunkt och avseende skillnader över tid.
Nyttan av protonstrålning resp. konventionell strålbehandling ställs i relation till kostnaderna, ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv och ett samhällsperspektiv inkl. kostnader för läkemedel, sjukskrivningar, resor och boende på patienthotell. Kostnadseffektiviteten kommer att beräknas ett och fem år efter avslutad behandling. Resultaten från studien kommer att kunna användas som underlag vid utvecklingen av vården i samband med strålbehandling. Vidare ge kunskap som beslutsfattare inom hälso- och sjukvården behöver för att kunna fatta beslut om hur hälso- och sjukvårdens resurser ska användas, vad gäller strålbehandling mot tumörsjukdomar.