Exosomens roll i DNA-reparation

Neus Visa Mante
Stockholms universitet
2020
Finansieras med
3 750 000 kr
Diagnos: alla cancerformer
Forskningsområde: preklinisk forskning

Bakgrund

Våra celler är ständigt utsatta för skadliga påverkningar såsom strålning eller fria radikaler som skadar DNA. Därför har cellerna effektiva reparationsmekanismer som upptäcker och reparerar skadorna. DNA-dubbelsträngsbrott (DSB) är en farlig DNA-skada som innebär att DNA’s dubbelsträng bryts av. Ny forskning har visat att icke-kodande RNA bildas vid DSB och medverkar i reparation av DNA skador. Vi har visat att exosomer, proteinkomplex vars funktion är att bryta ned RNA, rekryteras till DSB och medverkar i DNA-reparation. Våra studier tyder på att celler med nedsatt exosomaktivitet inte kan reparera DNA effektivt.

Beskrivning

Vår forskning syftar till att: 1) Förstå på vilket sätt RNA-syntes vid DSB påverkar reparationen av skador i DNA’t eller bidrar till reparationsprocesserna. 2) Förstå hur exosomen rekryteras till DSB. 3) Karakterisera exosom-hämmare som vi nyligen har identifierat och undersöka deras potential för cancerbehandling.

Mål

Prognoserna för olika typer av cancer har succesivt förbättrats men det finns fortfarande ett stort behov av nya effektiva behandlingsmetoder. Cancerceller är beroende av effektiva DNA-reparationsmekanismer och ett sätt att behandla cancer är att rikta läkemedel mot cancercellens DNA-reparationsmaskineri. Vi hoppas bidra med ny kunskap om hur cellerna reparerar skador i DNA. Vi hoppas också kunna utveckla en ny behandlingsstrategi som bygger på användningen av exosomhämmare. Vi har identifierat substanser som hämmar exosomaktiviteten och nu vill vi undersöka om de kan vara lämpliga kandidater för cancerbehandling.