MALIGNANT LYMPHOMAS, WITH SPECIAL FOCUS ON MANTLE CELL LYMPHOMA: BIOLOGY, NOVEL TREATMENTS AND SIDE-EFFECTS

Ingrid Cecilia Glimelius
Uppsala universitet
2020
Finansieras med
2 400 000 kr
Diagnos: lymfom
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Mantelcellslymfom (MCL) är en aggressiv tumör och den lymfomundergrupp som trots cytostatika och antikroppen rituximab har sämst långtidsprognos, även om prognosen kan variera. Den varierande prognosen kan bero av tumörbiologin, men även av karakteristika som ålder och kön hos patienterna. Den varierande prognosen gör det svårt att välja terapi, men att gå ifrån intensiv cytostatika är nödvändigt. Nya målstyrda läkemedel, speciellt tyrosinkinashämmare är effektiva vid återfall av MCL. Effekten som primärbehandling är okänd. Hodgkins lymfom är en annan undergrupp med större chans till bot men också risk för svåra senbiverkningar.

Beskrivning

Jag är svensk koordinator för en internationell randomiserad fas III studie, där ibrutinib/rituximab, ett cytostatikafritt alternativ jämförs med standardterapi för äldre patienter med mantelcellslymfom. I tillägg till studien vill jag undersöka effekt och seneffekter av standardterapi för patienter med mantelcellslymfom och Hodgkins lymfom, given även utanför studier i Sverige. Jag vill även kartlägga tumörmikromiljön för att utöka kunskapen om målceller för framtida terapi.

Mål

Jag hoppas att identifiera undergrupper vilka möjliggör individanpassad behandling och att ett cytostatika-fritt alternativ i primärbehandlingen för äldre mantelcellslymfom patienter är effektivt och kan ersätta befintlig alltför toxiska behandling. Jag hoppas att detta ska förbättra den sjukdomsspecifika överlevnaden. Insikter i sjukdomsheterogenitet vid både mantelcellslymfom och Hodgkins lymfom hoppas jag ska kunna förbättra prognos bedömning och terapival för att även kunna minska sena biverkningar av lymfombehandling. Studierna och dessa kartläggningar vid båda lymfomen förväntas underlätta val av behandling i framtiden.