Prostatacancer

Vården av prostatacancerpatienter har varit mycket omdiskuterad de senaste åren. Mycket av debatten har handlat om de långa väntetider som kännetecknar handläggningen av diagnosen. När de standardiserade vårdförloppen (SVF) infördes tändes ett hopp om en snabbare process genom vårdkedjan. Så har det inte blivit. Visserligen har väntetiderna kortats något men inte alls i den omfattning som det var tänkt. 

Positiv utveckling inom prostatacancervården 

Arbetet med att korta medicinskt omotiverade väntetider måste fortsätta med full kraft. Samtidigt finns det mycket positivt i prostatacancervårdens utveckling de senaste åren. Effektivare läkemedel och utvecklade behandlingsmetoder bidrar till ökad överlevnad och bättre livskvalitet för patienterna. De öppna jämförelserna i kvalitetsregistret har lett till en mer harmoniserad vård över hela landet.

Som alltid finns dock mycket kvar att göra. Fler regioner ligger under än över målen för de flesta av indikatorerna, vilket är ett tydligt tecken på att alla patienter inte får den bästa tänkbara vården.

Stora skillnader mellan regionerna 

Inom Sydöstra sjukvårdsregionen råder relativt stora skillnader mellan regionerna som ofta återfinns i både de högre och lägre skikten vid en nationell jämförelse. Bäst går det för Kalmar som når målen för fyra av de sju kvalitetsindikatorer som ingår i denna kartläggning.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och utgör 30 procent av cancerfallen hos män. De senaste tio åren har det skett en årlig minskning av antalet prostatacancerfall med 0,7 procent. Sjuk-domen är vanligast hos äldre män och av de 

10 288 män som fick ett prostatacancerbesked år 2017 var drygt 70 procent 65 år eller äldre. Drygt 100 fall inträffade hos män som ännu inte fyllt 50 år. Prostatacancer är den cancersjukdom som flest män dör av, 2 345 män avled år 2017.

Prostatacancer – symtom, orsaker, behandling 

Indikatorer för jämförelsen

Väntetid för operation

Denna indikator visar antal dagar i median som patienterna behöver vänta från utfärdande av remiss till operation som första behandling. Målet i kvalitetsregistret är satt till 61 dagar. Ingen region är egentligen ens nära att nå målet. Riksgenomsnittet är 134 dagar. Kalmar ligger bäst till i regionen med 122 dagars väntan. I Östergötland får patienterna vänta 123,5 dagar och i Jönköping 124 dagar, alltså cirka två månader längre väntetid än det uppsatta målet.


 

Väntetid hormonbehandling

Antal dagar i median som patienterna behöver vänta från utfärdande av remiss till hormonbehandling inför strålbehandling som första behandling. Målet är att väntetiden ska vara maximalt 50 dagar. Kalmar med 50 dagar är den enda regionen i landet som når målet. Riksgenomsnittet är 90 dagar. I Östergötland  är väntetiden 76 dagar och i Jönköping 77 dagar.

MÅL 50 DAGAR
RIKET 90 DAGAR


Kontaktsjuksköterska

Andel män med prostatacancer som tilldelats kontaktsjuksköterska. Enligt målet ska 90 procent av patienterna ha tillgång till en kontaktsjuksköterska. Flera regioner når målen men spridningen är stor. Bara en region i Sydöstra sjukvårdsregionen, Östergötland, når målet med 91 procent. Både Kalmar och Jönköping ligger under riksgenomsnittet med 84 respektive 77 procent.  

MÅL 90%
RIKET 85%


Aktiv monitorering

Andel män i gruppen med prostatacancer med låg risk som kontrolleras med aktiv monitorering. Målet är satt till att 95 procent av patienterna ska hanteras enligt denna metod. En handfull regioner når målet. Till dem hör Jönköping med 96 procent och Östergötland  med 95 procent.  Den tredje regionen, Kalmar, är däremot sämst i hela landet med endast 78 procent av patienterna i aktiv monitorering.

MÅL 95%
RIKET 92%


Skelettstatus

Andel män i gruppen med högrisk prostatacancer som genomgått skelettundersökning. Spridningen är relativt stor mellan regionerna. Målet är satt till att 90 procent av patienterna ska skelettundersökas. Här är förhållandet närmast det motsatta jämfört med aktiv monitorering. Kalmar  är näst bäst i landet med 98 procent medan Östergötland och Jönköping ligger på och strax under målnivån med 90 respektive 88 procent.

MÅL 90%
RIKET  84% 


Multidisciplinär konferens

Andel patienter som handläggs vid multidisciplinär konferens (MDK). Även för denna indikator råder stor spridning mellan regionerna. Målet är satt till att 80 procent ska handläggas med MDK. En handfull regioner i landet når målen, bland andra Kalmar med 83. Jönköping och Östergötland når inte målet med sina 76 respektive 71 procent men ligger över riksgenomsnittet. 

MÅL 80%
RIKET  70%


Kurativ behandling

Andel män med lokaliserad högrisk prostatacancer som fått kurativt syftande första behandling. Målet är satt till att 90 procent av patienterna i denna grupp, som är 75 år eller yngre, ska få kurativt syftande behandling. Här är Kalmar bäst i landet med 96 procent. Östergötland och Jönköping missar målet och hamnar strax under riksgenomsnittet med sina 83 procent .

   
Kalmar 96 %
Gävleborg 94 %
Kronoberg 93 %
Norrbotten 93 %
Värmland 91 %
Blekinge 91 %
MÅL 90 %
Västerbotten 89 %
Jämtland Härjedalen 87 %
Stockholm 87 %
Uppsala 87 %
Örebro 86 %
RIKET 84 %
Östergötland 83 %
Halland 83 %
Västmanland 83 %
Jönköping 83 %
Västra Götaland 77 %
Skåne 77 %
Västernorrland 71 %
Södermanland 71 %
Dalarna 70 %
Gotland

 

Källor:
Nationella prostatacancerregistret, NPCR 2017
Statistik om nyupptäckta cancerfall, Socialstyrelsen 2018
Cancer i siffror 2018, Cancerfonden, Socialstyrelsen 2018

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.