"Roligt att få göra något som familj"

Det är en småkall tisdag i mars i Jordbro utanför Stockholm. Klockan närmar sig fem och de flesta eleverna på Höglundaskolan har gått hem för dagen. Frida Jonsson, koordinator för En Frisk Generation i Haninge, låser upp en dörr som leder till skolans gymnastiksal och börjar förbereda kvällens aktivitet.  

Tisdagar och söndagar träffas gruppen för att testa olika sporter eller genomföra organiserad lek i skolans gymnastiksal. Efter det fysiska passet samlas deltagarna i matsalen för en gemensam måltid och samtal kring frågor om levnadsvanor. Kommunen står för alla kostnader, inklusive lönen till koordinatorn. En Frisk Generation står för metod, kvalitetsuppföljning, metodutveckling och rekrytering av koordinator och deltagande familjer.  

Jujutsu på schemat 

Några minuter efter fem sjuder gymnastiksalen av liv och rörelse. Ett 30-tal deltagare är redo för kvällens aktivitet. Jujutsu-klubben Minami Budokais huvudtränare, Antonio Somma, påkallar uppmärksamhet och går igenom övningarna tillsammans med fem av de medlemmar som ska hjälpa till att visa hur rörelserna ska utföras. 

En flicka sträcker sina händer uppåt
Foto: Melker Dahlstrand

En Frisk Generation rekryterar deltagarna via skolan och vänder sig till familjer med barn som går i andra klass. Många har syskon med sig på aktiviteterna och åldersspridningen är stor, både uppåt och nedåt.  

Den här kvällen tränas koordination och balans, vilket kräver en hel del koncentration. När Antonio märker att de yngre barnen börjar tappa skärpan i övningarna delar han snabbt upp gruppen. De vuxna fortsätter att öva medan barnen får släppa loss i olika spring- och hopplekar 

Roligt att röra på sig tillsammans 

Tiden går fort och timmen i gymnastiksalen är snart slut. Det har blivit dags för en gemensam middag i matsalen och det märks att barnen har tagit ut massor med energi under den föregående timmen.  

De flesta sitter familjevis vid borden. Michael och Amber Forsman är här tillsammans med sina tre barn, Aiden 10, Kensi 8 och Axel 5 år. 

– Vi började gå när Aiden blev inbjuden via skolan. Det är fantastiskt roligt att få komma hit och göra något som familj, säger Amber. Vi märker också att barnen snabbt förstår att träning och rörelse är viktigt för hälsan. Att vi vuxna är med på övningarna gör också att barnen vågar prova saker som de annars skulle tveka inför. Det blir en trygghet för dem och kan vara avdramatiserande att se sin mamma eller pappa få problem med någon komplicerad rörelse. De lär sig att det inte är farligt att göra fel och att de inte behöver kunna allt från första början. 

En kille håller om en mindre tjej
Foto: Melker Dahlstrand

Möjlighet att prova på olika sporter 

Simon Stålgärde sitter vid samma bord som familjen Forsman och deltar tillsammans med sin dotter Eira 8 år. 

– Jag tycker det är jättekul själv, men framför allt är det en bra chans för min dotter att få prova på många olika sporter. Jag önskar jag hade fått den möjligheten när jag var ung, säger han. 

Intresset för idrottsverksamhet ökar

Sedan starten 2011 har mer än 1 000 familjer deltagit i En Frisk Generations aktiviteter. De uppföljningar som hittills gjorts visar goda resultat. Intresset för organiserad idrottsverksamhet ökar, fler väljer att cykla eller gå istället för att åka tunnelbana eller buss, har en rörligare fritid och är generellt sett mer medvetna om betydelsen av hälsosamma levnadsvanor. 

Från Cancerfondsrapporten 2019

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.