Livmoderhalscancer

Ny forskning visar att det finns tydliga socioekonomiska och regionala skillnader i hur kvinnor väljer att delta i det nationella screeningprogrammet. Företrädare för livmoderhalsscreeningen i Sverige ser med oro på framtiden. Landstingen måste bli bättre på att följa de evidensbaserade metoder som finns för att få kvinnor att gå på kontrollerna. 

gynundersöknings rum i lysrörsljus

Kraftig ökning av livmoderhalscancer

För första gången på flera decennier ökar insjuknandet i livmoderhalscancer. Vad ökningen beror på är inte klarlagt, men arbete pågår med att försöka hitta orsakerna. En möjlig förklaring kan vara det cancerförebyggande arbetet i respektive landsting, då det finns stora regionala skillnader.

Oklart vad ökningen beror på

Preventionsprogrammet har stora utmaningar

Enligt den officiella statistiken når screeningprogrammet för livmoderhalscancer under en tioårsperiod cirka 96 procent av samtliga kvinnor mellan 23 och 60 år. I den siffran ingår dock kvinnor som gått på kontroll bara en eller två gånger under perioden, vilket inte är tillräckligt för att ge ett säkert skydd mot sjukdomen. 

Screeningen skiljer sig mellan landstingen

siluett av kvinnas huvud och arm bakifrån i upplyst pool i nedsläckt rum

Behovet av rehabilitering är stort

Livmoderhalscancer kan leda till en rad fysiska och psykosociala konsekvenser. Biverkningar och problem kan vara omfattande även efter avslutad behandling. Alla kvinnor med livmoderhalscancer bör därför få grundläggande information om effekter av sjukdomen och behandlingen.

Men alla landsting följer inte vårdprogrammet 

kvinna i vit dunjacka och svart mössa framför sjö i gråmulet väder

Viktoria fick ingen info om rehab

Viktoria var 41 år när hon fick veta att hon hade livmoderhalscancer. Att behandlingen skulle bli tuff förbereddes hon på, men hon önskar att hon hade fått mer information om rehabilitering som en hjälp att återgå till livet. 

"Jag skulle klara mig på egen hand"

Hela Cancerfondsrapporten 2018

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.