Snart 20 år sedan det blev förbjudet att röka på krogen – rökningens utveckling då och nu

Den 1 juni 2005 trädde det svenska rökförbudet på restauranger och andra serveringsmiljöer i kraft. Syftet var att minska exponeringen för passiv rökning och stärka folkhälsan.

Diagram som visar tidslinje av minskad tobaksrökning i Sverige från 1983 till 2022, med olika händelser markerade som bidragit till nedgången.
Diagram som visar tidslinje av minskad tobaksrökning i Sverige från 1983 till 2022, med olika händelser markerade som bidragit till nedgången.

Förbudet föregicks av omfattande kritik och intensiv nyhetsbevakning. Vissa restaurangägare förutspådde en konkursvåg, andra varnade för ökad trängsel utanför lokalerna. Dessutom spreds ett rykte om att gästerna skulle tvingas stå ut med lukten av prutt och svett och att de skulle längta tillbaka till tiden då cigarettröken dolde odörerna.

— Så här i efterhand har alla dessa farhågor kommit på skam. Tvärtom, rökförbudet på serveringar är ett av de enskilt viktigaste besluten för att minska rökningen i Sverige, en reform som förmodligen bidragit till att rädda flera tusentals liv från att dö i cancer, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig hos Cancerfonden.

Rökningen i Sverige – då och nu

År 2004, innan rökförbudet på serveringar, rökte 27 procent av den svenska befolkningen, varav 17 procent rökte dagligen. År 2024 uppgav elva procent av de vuxna att de röker, varav fem procent varje dag.

— Förbudet är viktigt också för att det var så kontroversiellt innan det infördes. Det uppfattades som något radikalt, men eftersom utfallet blev så positivt blev det en symbol för att radikala politiska beslut faktiskt kan genomföras och ganska snabbt ändra normer och beteenden, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.

Tobaksrökning är vanligare bland personer med kort utbildning. Bland personer med kort utbildning anger 16 procent att de röker, varav 11 procent dagligen. Det kan jämföras med 8 procent, varav 3 procent dagligen, bland personer med lång utbildning.

— Den dagliga tobaksrökningen har minskat i Sverige sedan 1980-talet. Det är ett resultat av flera insatser som höjd skatt på tobaksprodukter, förbud mot smaksättning, rökförbud på många platser och andra offentliga utrymmen, fortsätter Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på/hos Cancerfonden.

Läs mer om tobaksanvändning i Sverige här: Tobak och statistik

Fakta: Rökningens hälsopåverkan

  • Rökning orsakar cirka 4 500 cancerfall per år i Sverige
  • Den samhällsekonomiska kostnaden för rökning uppskattas till 31 miljarder kronor per år.
  • Cirka 12 000 dödsfall per år i Sverige kan kopplas till rökning (källa Socialstyrelsen)
  • Rökning ökar risken för över 20 olika cancersjukdomar, bland annat:
    • Lungcancer
    • Urinblåsecancer
    • Matstrupscancer
    • Bukspottkörtelcancer

Läs mer här om rökningens hälsokonsekvenser här: Rökning och Cancer

Politiska åtgärder och minskad rökning i Sverige

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev