Den 1 juni 2005 trädde det svenska rökförbudet på restauranger och andra serveringsmiljöer i kraft. Syftet var att minska exponeringen för passiv rökning och stärka folkhälsan.
Förbudet föregicks av omfattande kritik och intensiv nyhetsbevakning. Vissa restaurangägare förutspådde en konkursvåg, andra varnade för ökad trängsel utanför lokalerna. Dessutom spreds ett rykte om att gästerna skulle tvingas stå ut med lukten av prutt och svett och att de skulle längta tillbaka till tiden då cigarettröken dolde odörerna.
— Så här i efterhand har alla dessa farhågor kommit på skam. Tvärtom, rökförbudet på serveringar är ett av de enskilt viktigaste besluten för att minska rökningen i Sverige, en reform som förmodligen bidragit till att rädda flera tusentals liv från att dö i cancer, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig hos Cancerfonden.
År 2004, innan rökförbudet på serveringar, rökte 27 procent av den svenska befolkningen, varav 17 procent rökte dagligen. År 2024 uppgav elva procent av de vuxna att de röker, varav fem procent varje dag.
— Förbudet är viktigt också för att det var så kontroversiellt innan det infördes. Det uppfattades som något radikalt, men eftersom utfallet blev så positivt blev det en symbol för att radikala politiska beslut faktiskt kan genomföras och ganska snabbt ändra normer och beteenden, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.
Tobaksrökning är vanligare bland personer med kort utbildning. Bland personer med kort utbildning anger 16 procent att de röker, varav 11 procent dagligen. Det kan jämföras med 8 procent, varav 3 procent dagligen, bland personer med lång utbildning.
— Den dagliga tobaksrökningen har minskat i Sverige sedan 1980-talet. Det är ett resultat av flera insatser som höjd skatt på tobaksprodukter, förbud mot smaksättning, rökförbud på många platser och andra offentliga utrymmen, fortsätter Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på/hos Cancerfonden.
Läs mer om tobaksanvändning i Sverige här: Tobak och statistik
Läs mer här om rökningens hälsokonsekvenser här: Rökning och Cancer
Politiska åtgärder och minskad rökning i SverigeGenom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.