Kultur mot cancer ger gratis inträde under Rosa Bandet-kampanjen

Under årets Rosa Bandet-kampanj erbjuder Cancerfonden tillsammans med flera muséer gratis inträde under en eller ett par dagar i oktober, mot uppvisande av Cancerfondens rosa armband. Tanken är att ge fler besökare möjlighet att umgås och skapa minnen tillsammans, samtidigt som de får något tillbaka när de bidrar till cancerforskningen.

Foto: Sanna Percivall
Foto: Sanna Percivall

- Vi är otroligt glada över att flera kulturaktörer är med och stöttar Cancerfondens viktiga kampanj. Genom att dessa muséer och science center öppnar upp får vi chansen att ge något tillbaka till dem som bidrar till cancerforskningen. Det känns extra fint att kunna ge något av det värdefullaste som finns, nämligen tid och minnen tillsammans. Den som blir sjuk vill ofta ha mer tid, framför allt mer tid med familjen och andra i sin närhet, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Tom Tits Experiment, Liljevalchs, Göteborgs Spårvägsmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde, Vänermuseet, Guitars The Museum, Nobel Prize Museum, Kiviks Museum, Curiosum, Gotlands Museum och Milajki öppnar alla upp dörrarna och erbjuder gratis inträde under några dagar, för dem som visar upp årets rosa armband i entrén.

- Vi hoppas att fler kulturaktörer vill hoppa på initiativet Kultur mot cancer, för att ytterligare stärka årets kampanj och stötta oss i vår fortsatta vision att besegra cancer. Tillsammans kan vi se till att färre drabbas och fler överlever cancer, säger Ulrika Årehed Kågström.

Datum med gratis inträde mot uppvisande av bandet:

Kiviks museum, Kivik, 1-2 oktober
Vänermuseet, Lidköping, 8-9 oktober
Curiosum, Umeå, 9 oktober
Guitars The Museum, Umeå, 14-15 oktober
Gotlands museum, Fornsalen, Visby, 15-16 oktober
Liljevalchs, Stockholm, 16 oktober
Tom Tits Experiment, Södertälje, 22-23 oktober
Nobel Prize Museum, Stockholm, 22-23 oktober
Göteborgs Spårvägsmuseum, Göteborg, 23 oktober
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm, 26 oktober
Milajki, Göteborg, 30 oktober, kl 10.00-15.00

Nedan följer citat från de medverkande muséerna:

Stockholm

- Vi är glada att kunna bidra till initiativet Kultur mot cancer genom att slå upp museets portar för alla som stödjer Rosa Bandet-kampanjen. Cancerforskning har belönats med flera Nobelpris och hos oss finns berättelserna som ger hopp om lösningar på många av de utmaningar mänskligheten står inför, säger Erika Lanner, museichef Nobelprismuseet.

- För oss är konst en form av rehabilitering. Därför tycker vi att det är extra viktigt att stötta Cancerfondens initiativ Kultur mot cancer, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

- För Waldemarsudde är det en stor glädje att få samarbeta med Rosa bandet och därmed värna de viktiga insatser som görs för att stödja cancerforskning och kunskapsspridning om cancer. Vi är förvissade om att forskning behövs inom både medicin, konst och humaniora och att det finns starka samband mellan kultur och hälsa, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.

Södertälje

- På Tom Tits Experiment omfamnar vi Cancerfondens viktiga kampanj och vill absolut vara med och bidra genom att öppna dörrarna till vårt science center, en plats som stimulerar till upptäckarglädje och nyfikenhet oavsett ålder, säger Elin Lydahl, VD Tom Tits Experiment.

Umeå

- Det är oerhört viktigt att bidra till forskning och mer kunskap om cancer för att vi inom en snar framtid ska finna bot och ännu bättre chanser för de som drabbas att klara sig igenom sin sjukdom. Vi kan vara en liten del i detta - och det kan du med. Stötta kampen mot cancer genom att köpa ett rosa armband, säger Fredrik Fagerlund, VD på Guitars - The Museum.

- Nyfikna i alla åldrar är alltid välkomna till Curiosum! Hos oss kan man utforska, uppleva och upptäcka vetenskap och teknik och också få chansen att möta och prata med riktiga forskare. Vi stöttar med glädje Rosa Bandet och Kultur mot cancer. Kanske är någon av våra besökare en framtida cancer-forskare?, säger Alexandra Björnham, besöksmålsansvarig på Curiosum.

Göteborg

- Milajki’s mål är att sprida glädje. Alla i behov av lite regnbågsglitter är naturligtvis välkomna, men det känns extra viktigt att stötta just Cancerfonden och de drabbade med nära och kära att få komma ut och uppleva något fint och roligt tillsammans. Vi vill erbjuda lite vardagseskapism och kärlek att boosta energin nivån med Good Vibes OH!nly, säger milajki grundarna Angelina Mi Lajki & Pierre Edström.

- Spårvägssällskapet Ringlinien och Göteborgs Spårvägsmuseum vill gärna vara med och stötta det fina initiativet Kultur mot cancer och välkomnar alla som stödjer Rosa Bandet kampanjen, säger Ingegerd Theng, Museiansvarig på Göteborgs Spårvägsmuseum.

Kivik

- Kiviks Museum är Österlens äldsta museum, grundat 1890, och arbetar med kulturarvsforskning både nationellt och internationellt. I vårt arbete är det viktigt att ständigt etablera nya tvärvetenskapliga samarbeten och att på olika sätt bidra till forskning. Att konsumera kultur är starkt förknippat med en god hälsa och livskvalitet. Därför vill vi genom att hålla öppet med fri entré helgen den 1-2 oktober för dig som har köpt Rosa bandet 2022 tacka dig som stöttar viktig samhällsnyttig forskning, säger Dafvid Hermansson, museichef på Kiviks Museum.

Gotland

- Gotlands Museum är ett museum för alla. Våra utställningar riktar sig till alla åldrar och ger upplevelser och minnen över generationsgränserna. Kultur mot cancer är ett mycket fint initiativ som vi självklart vill vara med och stötta. Välkomna! säger Maria Annerud, Besöksansvarig på Gotlands Museum.

Lidköping

- Kultur mot cancer, vilket gott initiativ av Cancerfonden! Både för att samla medel för viktig forskning, och för att kultur i alla dess former kan ge oss kraft när vi som mest behöver det. Självklart är Lidköpings Vänermuseum med och välkomnar alla, de som bär årets rosa armband särskilt, säger Ida Billvén, museichef på Vänermuseum


Om Cancerfondens rosa armband
Cancerfondens rosa armband kostar 100 kronor, varav 5,50 kronor är tillverkningskostnad, och säljs från 23 september på ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora, ELLOS online och i Cancerfondens gåvoshop på cancerfonden.se.

Bilder
Se bifogade pressbilder. Fler bilder på årets designer och Cancerfondens rosa band och armband finns här. 

Mer information om Kultur mot Cancer finns på www.cancerfonden.se/kultur

Mer information om kampanjen finns på www.cancerfonden.se/rosabandet

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.