Under årets Rosa Bandet-kampanj erbjuder Cancerfonden tillsammans med flera museum gratis inträde under en eller ett par dagar i oktober, mot uppvisande av Cancerfondens rosa armband. 

Två män håller hand med Cancerfondens rosa armband
Under årets Rosa Bandet-kampanj erbjuder Cancerfonden tillsammans med flera museum gratis inträde under några dagar i oktober, mot uppvisande av Cancerfondens rosa armband. Foto: Sanna Percivall/Cancerfonden

Rosa Bandet 2022

Var med och besegra cancer

Köp ditt armband och rosa band här

Skapa minnen tillsammans

Tanken är att ge fler kulturbesökare möjlighet att umgås och skapa minnen tillsammans, samtidigt som de får något tillbaka när de bidrar till cancerforskningen.  

– Vi är otroligt glada över att flera kulturaktörer är med och stöttar Cancerfondens viktiga kampanj. Genom att dessa museum och science centers öppnar upp får vi chansen att ge något tillbaka till dem som bidrar till cancerforskningen, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.  

– Det känns extra fint att kunna ge något av det värdefullaste som finns, nämligen tid och minnen tillsammans. Den som blir sjuk vill ofta ha mer tid, framför allt mer tid med familjen och andra i sin närhet.

Cancerfondens rosa armband ger dig gratis inträde hos flera kulturaktörer. Foto: Sanna Percivall

Medverkande museer

Tom Tits Experiment, Liljevalchs, Göteborgs Spårvägsmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde, Vänermuseet, Guitars The Museum, Nobel Prize Museum, Kiviks Museum, Curiosum, Milajki och Gotlands Museum öppnar alla upp dörrarna och erbjuder gratis inträde under några dagar, för de som visar upp årets rosa armband i entrén.

Berättelser som ger hopp

– Vi är glada att kunna bidra till initiativet Kultur mot cancer genom att slå upp museets portar för alla som stödjer Rosa Bandet-kampanjen, säger Erika Lanner, museichef Nobelprismuseet.

– Cancerforskning har belönats med flera Nobelpris och hos oss finns berättelserna som ger hopp om lösningar på många av de utmaningar mänskligheten står inför

Upptäckarglädje och nyfikenhet

– På Tom Tits Experiment omfamnar vi Cancerfondens viktiga kampanj och vill absolut vara med och bidra genom att öppna dörrarna till vårt science center, en plats som stimulerar till upptäckarglädje och nyfikenhet oavsett ålder, säger Elin Lydahl, VD Tom Tits Experiment.

Konst som rehabilitering

– För oss är konst en form av rehabilitering. Därför tycker vi att det är extra viktigt att stötta Cancerfondens initiativ Kultur mot cancer, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

Starka samband mellan kultur och hälsa

– För Waldemarsudde är det en stor glädje att få samarbeta med Rosa bandet och därmed värna de viktiga insatser som görs för att stödja cancerforskning och kunskapsspridning om cancer, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.

– Vi är förvissade om att forskning behövs inom både medicin, konst och humaniora och att det finns starka samband mellan kultur och hälsa, 

Musik för livet

– Det är oerhört viktigt att bidra till forskning och mer kunskap om cancer för att vi inom en snar framtid ska finna bot och ännu bättre chanser för de som drabbas att klara sig igenom sin sjukdom, säger Fredrik Fagerlund, VD på Guitars - The Museum. 

– Vi kan vara en liten del i detta - och det kan du med. Stötta kampen mot cancer genom att köpa ett rosa armband.

Kultur ger livskvalitet

– Kiviks Museum är Österlens äldsta museum, grundat 1890, och arbetar med kulturarvsforskning både nationellt och internationellt. I vårt arbete är det viktigt att ständigt etablera nya tvärvetenskapliga samarbeten och att på olika sätt bidra till forskning, säger Dafvid Hermansson, museichef på Kiviks Museum.  

– Att konsumera kultur är starkt förknippat med en god hälsa och livskvalitet. Därför vill vi genom att hålla öppet med fri entré helgen den 1-2 oktober för dig som har köpt Rosa bandet 2022 tacka dig som stöttar viktig samhällsnyttig forskning.

Dagar med gratis inträde mot uppvisande av armbandet: 

Rosa armbandet

Kiviks museum, Kivik, 1-2 oktober 
Vänermuseet, Lidköping, helgen 8-9 oktober 
Curiosum, Umeå 9 oktober 
Guitars The Museum, Umeå 14-15 oktober 
Gotlands museum, Visby 15-16 oktober 
Liljevalchs, Stockholm, söndag 16 oktober 
Tom Tits Experiment, Södertälje, helgen 22-23 oktober 
Nobel Prize Museum, Stockholm, helgen 22-23 oktober 
Göteborgs Spårvägsmuseum, Göteborg, söndag 23 oktober 
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm, onsdag 26 oktober 
Milajki, Göteborg, söndag 30 oktober

– Vi hoppas att fler kulturaktörer vill hoppa på det här initiativet under flaggen Kultur mot cancer, för att ytterligare stärka årets kampanj och stötta oss i vår fortsatta vision att besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden. 

Tillsammans kan vi se till att färre drabbas och fler överlever cancer

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.