"Viktigt att vi fortsätter samla in pengar"

Mjölby GK är en av klubbarna som deltar i Cancerfondens golftävling ”Ett slag”. Förra året la de i en ny växel för att kunna samla in ännu mer pengar till den livsviktiga cancerforskningen – resultatet var imponerande.

Två kvinnor i rosa tröjor i en dörröppning med ballonger
Mjölby GK:s klubbchef Viktoria Schedin (till vänster) och kanslist Camilla Wernersson (till höger). Foto: Mjölby GK

Med stort engagemang och bra idéer kommer man långt. Det visade arrangörerna av ”Ett slag” på Mjölby Golfklubb under 2019. Trots att Mjölby golfklubb är en relativt liten klubb klättrade de upp i toppen av listan över de klubbar som lyckades samla in mest pengar under tävlingen förra året.

– Vi valde att lägga mer krut på tävlingen. Förutom att vi skänkte alla deltagares startavgift fick vi några av våra sponsorer att bli givare. Vi startade också en Facebook-insamling och hade jippo under dagen och en fest på kvällen, säger Viktoria Schedin, klubbchef på Mjölby GK.

En sjukdom som berör många 

Totalt ställde 136 spelare upp i tävlingen med målet var att samla in 100 000 kronor till Cancerfonden. När sista kronan var räknad stod det klart att hela 106 910 kronor hade samlats in.

– Vi tycker att det här är ett jättebra initiativ av Cancerfonden och att arrangören själva får välja när deras tävling ska spelas. Dessutom går ju pengarna till kampen mot cancer, en sjukdom som berör alla. Varje år möts vi av tråkiga nyheter att någon medlem behöver ta uppehåll från golfen för att bekämpa sin cancer, eller i värsta fall att någon gått bort i sjukdomen, säger Viktoria. 

"Det blev ett riktigt budkrig"

För att klara insamlingsmålet för dagen engagerade sig även kvällens liveband. 

– För att samla in ännu mer pengar kom livebandet med förslag att deltagarna fick önska en låt genom att swisha 100 kronor till Cancerfonden. Det blev ett riktigt budkrig som engagerade våra medlemmar ytterligare. Jag tror att medlemmarna är positiva för att de ser vårt engagemang. Vi gör lite mer än bara själva tävlingen och då når man ut på ett annat sätt tror jag, säger Viktoria. 

Förra året förlorade vi en medlem som betydde mycket för oss i klubben. 

Cancer är en sjukdom som berör många av oss och för Viktoria och hennes kollegor på Mjölby GK blir tävlingen ett viktigt bidrag till forskningen. 

– Förra året förlorade vi en medlem som betydde mycket för oss i klubben och privat var det många som gick igenom tuffa tider. Cancern finns överallt och vi kan alla hjälpas åt att göra lite till. 

Cancer tar inte paus under corona 

Tanken är att tävlingen ska gå av stapeln den 26 september i år med samma koncept.

– För oss som klubb är det viktigt att bidra till en god sak. Att samla in pengar till cancerforskningen känns särskilt viktigt för mig. Cancer tar inte paus under corona-pandemin och det är viktigt att vi fortsätter att samla in pengar, säger Viktoria.