Vi säger 90 miljoner tack efter Tillsammans mot cancer

När Cancerfondens tv-gala Tillsammans mot cancer släckte strålkastarna för kvällen hade vi tack vare alla generösa givare nått insamlingsresultatet 90,4 miljoner kronor. Ett fantastiskt bidrag till svensk cancerforskning!

Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen ledde Tillsammans mot cancer. Foto: Andrea Björsell.

I resultatet räknas insamlingen under galakvällen och de pengar som samlats in av privatpersoner och företag under Rosa Bandet-kampanjen i oktober.

− Vi är helt tagna över det engagemang för cancerfrågan vi ser runt om i landet. Det är ett fantastiskt resultat och helt otroligt att vi slår rekord i år igen. Ett stort tack för detta viktiga bidrag till svensk cancerforskning och kampen mot cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh.

Tillsammans mot cancer direktsändes i Sjuan från Cirkus i Stockholm. Galan leddes av Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen.

− För många av oss är det här årets viktigaste kväll, inledde Tilde de Paula Eby.

Det blev en känslofylld kväll där vi fick se artister och cancerforskare, cancerdrabbade och närstående som alla ställde upp i kampen mot cancer.

Lisa Nilsson framförde Niklas Strömstedts klassiker Vart du än går, Bo Kaspers Orkester sjöng Utan dig och Jonas Gardell feat. Tensta Gospel Choir släppte loss i Mitt enda liv. Duon Albin & Mattias kom med specialskrivna Du lever inom mig, som bygger på egna erfarenheter av cancer och säljs till förmån för Cancerfonden. Därefter stängde Benjamin Ingrosso kvällen med Fall in love.

Stjärnornas akter varvades med personliga berättelser från modiga patienter och närstående. Cancerfondens ambassadör Leo Razzak berättade om sin far Ratons sjukdom och passade på att hylla vårdens hjältar.


Leo Razzak. Foto: Tobias Welander.

Professor Hans Rosling talade om när han fick ett cancerbesked som 30-åring på 1970-talet. Lyckligt gift och med två små barn kände han en knöl i ena testikeln. Snart kom beskedet att cancern var spridd till buken − en dödsdom på den tiden − och hela den sommaren gick Hans på strålbehandling. I dag är han frisk. 

− Under de första tio åren gick inte en enda dag utan att jag tänkte på cancern, berättade han.

Under kvällen summerades också Cancerfondens årliga Rosa Bandet-kampanj, även om den pågår oktober ut. Redan nu kan vi säga att privatpersoner och företag har gjort en stor insats för svensk cancerforskning. För 13:e året.

ICA, huvudsponsor sedan många år, presenterade ett insamlingsrekord på smått otroliga 42 miljoner kronor.  

− Ett varmt tack till alla som valde att bli månadsgivare och till alla som bidragit till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Ett särskilt stort tack till våra fantastiska huvudsponsorer i Rosa Bandet – ICA, Apoteket, Lindex och XL-BYGG − samt alla andra sponsorer som hjälper oss att färga Sverige rosa under oktober. Tillsammans kan vi besegra cancer, avslutar Stefan Bergh.


Senaste nyheterna