Unga kreatörer tolkar tio års rosa band

Cancerfondens rosa band designas i år för tionde gången. Jubileet uppmärksammas i en utställning: morgondagens konstnärer och formgivare har fått i uppgift att tolka kampanjens tio olika mönster.

Anna Scholz hyllar sin farmor. Foto: Pernilla Strand.

I oktober bär hundratusentals människor ett rosa band på bröstet. Bandet visar att bäraren stöttar kampen mot cancer. 

Cancerfonden vill i samband med årets Rosa Bandet-kampanj fira ett decennium av designersamarbeten. Tio studenter från landets design- och konstskolor har tolkat kampanjens tio olika mönster och bidragen visas nu (1–12 oktober) på utställningen ”10 rosa år” på Nau Gallery/Young Art i Stockholm.

Studenterna är – förutom lovande kreatörer – starkt engagerade i cancerfrågan.

– De som ansökt om att få vara med har visat en otroligt stark drivkraft att vilja göra det här. Många av dem har en vän eller familjemedlem som drabbats, säger Rebecca Hamner, projektledare för Rosa Bandet på Cancerfonden.

Anna Scholz går på Beckmans Modeprogram och är en av de utvalda. Hon har tolkat Carin Rodebjers band från 2006.

Idéerna har landat i en klänning inspirerad av trasmattor – och en form som för tankarna till Athena, vishetens och krigets gudinna i den grekiska mytologin.

– När jag hörde talas om utställningen visste jag direkt att jag ville vara med, berättar Anna Scholz.

På klänningen är ena bröstet bart. Provdockan som bär klänningen på utställningen har fått sitt ena bröst kapat.

– Jag hoppas att människor ska tänka till kring ytan där och bröstets värde. Är ytan fortfarande så starkt förknippad med bröstet att den är tabubelagd att visa, trots att bröstet är borta? Jag vill att min klänning ska ge kraft till kvinnor som har tvingats ta bort ett eller båda brösten. En kropp utan bröst är lika sensuell tycker jag, säger Anna Scholz.

Ida Linde och Edith Carlefalk på Textilhögskolan i Borås har jobbat med sitt projekt "Tufta för tuttar". Arbetet har bland annat gått att följa på hastaggen #10rosaår i sociala medier.

Ida och Edith har valt att tolka Dagmars band från 2012. Konstnärsduon tilltalas av bandets grafiska formspråk och Dagmars grundvärderingar om det textila arvet i designprocessen. Ida och Edith har skapat fem tuftade verk där garn i röda, rosa och gula nyanser paras ihop med plexiglas.

– Tuftning är egentligen en teknik som brukar användas vid mattillverkning. Man skjuter garnet genom en polyesterväv med en slags pistol. Vi har valt att addera plexiglaset för att uppnå en dynamisk och fartfylld yta, och därigenom skapa interaktion med betraktaren, säger Ida Linde.


Ida Linde i aktion med "Tufta för tuttar". 

Linnea Persson från Konstfack har valt att tolka Camilla Thulins band från 2014, eftersom mönstret är virkat och det är ett konsthantverk som Linnea uppskattar.

Linneas version är en bänk för två, med en virkad sittdyna i rosa garn.

– Jag ville skapa en bänk för två, för att visa på omtanken om den som är sjuk i cancer. berättar Linnea.


Linnea Perssons bänk "Vid din sida".

Kreatörerna som tolkar banden kommer från Beckmans Designhögskola, Berghs school of communikation, Högskolan för design och konsthantverk, Hyper Island, Konstfack och Textilhögskolan. En jury bestående av Cia Jansson, chefredaktör på Elle, Antonia von Euler-Chelpin från Young Art samt Cancerfondens Rebecca Hamner har valt ut de tio studenter eller grupper som har fått uppdraget.

Bilden nedan visar de tio årens rosa band som tolkas på utställningen. Läs gärna mer om originalen och dess formgivare år för år, 2006-2015.