Sprang 72 mil för Cancerfonden

När Benny Halvarsson gick i mål i Stockholm under tv-galan Tillsammans mot cancer hade han 72 mil bakom sig. Extremsportarens insamling till Cancerfonden i spåren av löpturen mellan Malmö och Stockholm landar på 350 000 kronor.

Efter löpturen har Benny 72 mil i benen med både fina stunder och en del bakslag. Foto: Privat

Han sprang som mest 8,2 mil på samma dag. Han vägrade skjuts under hela resan, till och med när högerbenet knappt gick att stödja på. Då gick han i stället, trots januarivädret. Tre dagar fick han sällskap av sin bror – en annan dag anslöt lokalbor.   

När Benny Halvarsson tog de sista löpstegen under galan Tillsammans mot cancer den 11 januari hade han en löptur på elva dagar bakom sig, 72 mil med både fina stunder och en del bakslag. Att springa från Malmö till Stockholm låter som en rejäl utmaning även för en extremsportare som Benny – men visst gick det. 

I Stockholm möttes Benny av  Tilde de Paula Eby och Keyyo som samtidigt direktsände galan Tillsammans mot cancer. Foto: Privat

Fick höja målet

– Det var en häftig känsla när jag till slut såg Stockholm, det kändes långt borta när jag var vid Turning Torso och såg distansen dit på vägskyltarna. Men man kommer fram till slut om man bara fortsätter, konstaterar han.  

När han startade insamlingen satte han ett mål på 125 000 kronor och tänkte att han kanske tagit i lite väl. Men det tog inte särskilt lång tid innan målet fick höjas. Summan kommer att landa på runt 350 000 kronor.  

Vill fortsätta springa

– När jag kom fram var jag superglad och stolt att det blev så stort. Samtidigt kändes det dåligt att jag slutade där, att jag kunde gå och lägga mig i en hotellsäng medan alla som har cancer fortfarande är sjuka. Jag skulle vilja springa varje dag för dem. 

Som mest sprang Benny 8,2 mil på en dag. Foto: privat

Benny vet själv hur cancer kan drabba. Hans fru Malin var under många år svårt sjuk i livmoderhalscancer, men friskförklarades 2017.  

– Sjukdomen finns alltid närvarande för de som haft den nära sig, man kan aldrig sluta oroa sig. Det sitter i bakhuvudet på mig också. 

Pandemin gjorde det möjligt 

Cancerfonden ligger honom varmt om hjärtat, och idén att starta en insamling av något slag hade funnits länge. Som extremsportare är han van vid tuffa utmaningar, både löpning och cykling.  

– Det låg nära till hands att göra något jag tycker är kul, säger han. 

Så när alla planerade lopp ställdes in på grund av pandemin kändes det plötsligt som det perfekta läget. Benny stod med en tom kalender och en massa tid att träna. Någon gång i början av sommaren förra året började planen stå klar. Insamlingen drog igång i augusti och 03.30 på nyårsdagen tog Benny de första löpstegen.

Hjälp längst vägen

Han startade tidigt för att inte riskera att spräcka tidsschemat med målet att hinna till Stockholm i tid till tv-galan. Om hans löpning gick långsammare än planerat ville han ändå inte springa för sent på kvällarna, utan ha god tid till att förbereda nästa dag. 

Många av de som hjälpte till hade egna erfarenheter av cancer.

Han är noga med att understryka hur mycket hjälp och stöd han fick på vägen, det var ingen enmansföreställning. Frivilliga skjutsade hans väska mellan hotellen varje dag och hotellen lät honom bo gratis. I Tranås, där alla hotell var stängda, kom en kvinna och låste upp bara för hans skull.  

Han var inte beredd på det stora engagemand han mötte längst vägen. Ett minne för livet. Foto: Privat

Handlar om mer än pengar

– Jag har fått höra otroligt många historier under de här dagarna, folk som berättar varför det är så viktigt för dem att bidra med pengar. Det hade jag inte räknat med.  Han hoppas att de som är sjuka just nu också ser hur många som engagerar sig. Det är inte bara summan som är det viktiga, menar han.  

– Jag hoppas de inte känner sig ensamma, utan ser hur många som står bakom dem. 


Senaste nyheterna