Så stöttas cancervården i krigsdrabbade Ukraina

Cancerorganisationer i Europa har gått samman för att stötta cancerdrabbade i Ukraina efter krigets utbrott för ett år sen. Skyddsutrustning för canceroperationer och strålbehandlingsutrustning är två exempel på stödet.  

Ukrainas flagga
Tack vare det internationella stödet har 37 operationer kunnat genomföras på cancerdrabbade i Charkiv. Dessutom har sju cancercentra fått strålningsbehandlingsutrustning. Foto: Unsplash.

Ett år har gått sedan Rysslands påbörjade sin invasion av Ukraina. Ett krig som har haft förödande inverkan på människors liv i Ukraina och satt hård press på sjukvården, inte minst cancervården.

Kort efter krigsutbrottet gick därför 14 europeiska cancerorganisationer samman för stötta insatser riktade mot ukrainsk cancervård och patienter. Totalt har strax över tio miljoner kronor samlats in. Cancerfonden bidragit med en halv miljon kronor.  

Tack vare pengarna har bland annat cancerkliniken i det hårt drabbade Charkiv kunnat köpa skyddsutrustning att klä sin byggnad i. Som en följd kunde 37 canceroperationer genomföras.

Dessutom har sju cancercentra i landet försetts med strålningsbehandlingsutrustning med hjälp av den ukrainska föreningen för medicinska fysiker. 

Cancer tar inte paus under krig och katastrofer.

Pengarna har samlats in via hjälpfonden "Solidarity Fund for Ukraine" som instiftats av Union for International Cancer Control (UICC), en internationell cancerorganisation där Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström är vice ordförande. 

– Det är ett viktigt initiativ. Cancer tar inte paus under krig och katastrofer. Det här är ett sätt för cancerorganisationer att göra något i en svår situation, säger Ulrika Årehed Kågström. 

Under 2022 fick totalt 19 olika organisationer bidrag från fonden. Tretton av dem var baserade i Ukraina medan ett antal har arbetet i närliggande länder som Polen, Rumänien och Bulgarien. 

– Medlen har riktats mot insatser i Ukraina, men även i grannländer dit många cancerdrabbade ukrainare har flytt. Fonden har bland annat stöttat köp av utrustning, diagnostisk testning, psykosocialt stöd och insatser för att förflytta patienter, säger Ulrika Årehed Kågström. 

Nu planerar UICC hur arbetet med att stötta cancerdrabbade ukrainare ska fortsätta samtidigt som kriget fortsätter i landet.  

– Det är av största vikt att vi fortsätter hjälpa och stödja cancercommunityn och det ukrainska folket som inte bara står inför ett krig utan även osäkerhet, utmanande levnadsförhållanden, död och sjukdom, säger Sally Donaldson som är ansvarig för "Solidarity Fund for Ukraine" hos UICC.

– Solidaritetsfonden kommer att fortsätta stödja cancerpatienter som drabbats av konflikten i Ukraina så länge pengar finns kvar och cancerpatienter behöver stöd, fortsätter hon.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.