Min syster tog mig ur ångesten

Ahmed Jalal var 25 år när han fick beskedet: Du har en tumör i axeln. När marken rämnade var det systern Roshna som hjälpte honom stå stadigt.

Ahmed fick en tumör i axeln, syskon syster och bror sitter rygg i rygg
Systern Roshna var Ahmed Jalals trygghet när han blev sjuk. ”Min mamma är sårbar. Roshna är en krigare, hon kan ta mer. För henne kunde jag berätta om min oro utan att behöva få ångest”, säger Ahmed. Foto: Nicke Johansson

"Läkaren hörde av sig gällande svaret på mitt vävnadsprov och började med att säga: ’Det här ser inte bra ut’. Då fattade jag direkt. Så fort jag hade lagt på ringde jag min syster Roshna, elva gånger. När hon till slut svarade berättade jag att det kunde vara cancer. Jag började gråta, hon försökte trösta mig. Känslan går inte att beskriva.

Jag hade aldrig kunnat tro att det som började med smärta i axeln skulle bero på cancer. Hos kirurgen på Sahlgrenska sjukhuset fick jag veta att det handlade om cancerformen sarkom.

När jag fick cancer fick även min familj cancer. De har gjort hela resan med mig. Den jag har pratat allra mest med, som alltid har funnits bara ett samtal bort och som alltid fått mig att må bättre, är min syster Roshna, som är ett år äldre. Alla de gånger jag har känt mig deppig är det till henne jag har gått för att berätta om min oro. Alla har inte en sådan person.

Hon antecknade allt som läkarna sa.

Roshna är även den som alltid sett möjligheter. När jag tänkte att jag kommer att dö, sa hon: ’Okej, vi tar oss igenom det här, och så blir du frisk.’ Många frågor, som jag inte kom mig för att ställa vid läkarbesöken, ställde min syster. Hon antecknade allt som läkarna sa.

Innan jag skulle påbörja cytostatikabehandlingen behövde jag vara på sjukhuset en hel dag för att göra olika tester. Min syster jobbar, pluggar och har en liten dotter, men offrade sin tid för att vara med mig. Det var självklart för henne. Roshna har varit lite som min egen psykolog – det känns fantastiskt!

Hon är bra på att ta fram krigarkänslan i mig.

Hon hjälpte mig att bygga upp mig själv igen. Hon är främst min syster, men jag har turen att hon även utbildar sig till psykolog. Roshna är bra på att ta fram krigarkänslan i mig. Trots att jag i dag är färdigbehandlad hjälper hon mig fortfarande. Efter sjukdomen började jag få ångest varje gång jag väntade ett besked – vad det än handlade om. Jag blev rädd för att öppna post. Hon tog mig ur det."

Berättat för Lina Norman ur Rädda Livet nr 4 2019

Senaste nyheterna

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.