Kommentar till medias rapportering om Cancerfondens fond- och aktieinnehav

Idag har media rapporterat om Cancerfondens investeringar i fonder och aktier.

I korthet

  • Cancerfonden har inga direktinvesteringar i alkoholföretag eller andra verksamheter och företag med skada för människor eller miljö.
  • Vi ställer även krav på de fonder vi investerar i att sådana skadliga verksamheter och företag inte får ingå i innehavet.

  • Medierapporteringen kretsar kring en fond som vi valt bland annat pga vad den lovar när det gäller hållbarhet, etiska investeringar och vilka verksamheter och företag som inte får ingå.

  • Det rapporteras att denna fond bland annat investerar i alkohol. Det vi har kunnat hitta så här långt är ett företag som producerar soja som huvudsyssla, men som också har ett matlagningsvin i sitt sortiment och hotellkedjor som kan sälja alkohol i sina restauranger.

  • Cancerfonden har nu dialog med banken som förvaltar den aktuella fonden för att säkerställa att den håller vad den uttryckligen lovar. Vi tittar också närmare på vår placeringspolicy för att se om det finns behov att göra några skärpningar.

Närmare 1 miljard årligen till cancerforskning

År 2022 finansierade Cancerfonden forskning för närmare 1 miljard kronor. De avtal om finansiering som vi ingår med forskare sträcker sig ofta över flera år. För att vi ska kunna hålla vår del av avtalet, även om vår insamling skulle gå ner, behöver vi ha en buffert. 

En stor del av vårt buffertkapital är alltså redan bortlovade pengar till följd av bindande avtal och åtaganden med våra forskare.

Den del av våra sparade pengar som är på börsen ska investeras hållbart och etiskt.

En del av vår buffert har vi valt att placera på aktiemarknaden. Cancerfonden har stränga krav på hur vårt buffertkapital får investeras, vilket också säkerställs genom oberoende certifierad expertis.

Vi ska inte göra några direkta investeringar i företag med negativ påverkan på människor och miljö, till det räknas bland annat tobaks- och alkoholföretag.

Vi strävar också efter att buffertkapitalet ska bidra aktivt till vår vision om att besegra cancer, till exempel genom direkta aktieinvesteringar i företag som verkar inom hälsa och medicin.

Cancerfonden har dialog med banken för att säkerställa att den aktuella fonden lever upp till vad den lovar.

I den nu aktuella rapporteringen granskas en indexfond hos Handelsbanken där Cancerfonden har pengar placerade.

Fonden är vald bland annat på grund av vad den utlovar när det gäller verksamheter och företag som inte ska ingå i innehavet. I den här fonden ingår närmare 1800 företag, och vilka företag som ingår kan skifta ofta.

Granskningen lyfter att det kan finnas företag i den så kallade fondportföljen som inte går i linje med Cancerfondens krav på ansvarsfulla investeringar. Vi ser nu över detta och har därför en dialog med Handelsbanken för att säkerställa att den lever upp till vad den faktiskt uttryckligen lovar när det gäller etiska och hållbara investeringar.

Det vi har kunnat hitta så här långt i den aktuella fonden är ett företag som producerar soja som huvudsyssla, men som också har ett matlagningsvin i sitt sortiment och hotellkedjor som kan sälja alkohol i sina restauranger.

Det är ett exempel som belyser de gränsdragningsproblem som vi måste förhålla oss till, på samma sätt som andra organisationer, svenska pensionssparare med flera.

Utifrån detta och en föränderlig omvärld är det viktigt för oss att löpande se över våra innehav och vår placeringspolicy, vilket vi alltså gör nu.

Allt vi gör, gör vi för att besegra cancer. 

I detta ingår att ha ett buffertkapital för att vi överhuvudtaget ska kunna åta oss att finansiera fleråriga forskningsprojekt. Med det följer ett stort ansvar för hur det kapitalet placeras. 

Vi hoppas att den här texten har svarat på hur vi tar oss an det ansvaret.

Har du fler frågor? Du är varmt välkommen att skriva till oss på info@cancerfonden.se

Vi är angelägna om att besvara alla funderingar.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.