Hockeystjärnor möts i Stora Cancermatchen

För andra året i rad har eldsjälen Hasse Ahltin lyckats få ett gäng hockeylegender att spela för en god sak. I december är det dags för Stora cancermatchen i Skutskärs ishall utanför Gävle, där alla intäkter går till Cancerfonden. 

Hockeyspelare framför ett mål på is
Björn Nord, Kristian Gahn, Hasse Ahltin, Anders Weiderstål och Per Eklund kommer delta i Stora Cancermatchen i år, där alla intäkter går till Cancerfonden. Foto: Julia Mård

– Min dåvarande svärmor gick bort i livmoderhalscancer och flera andra personer i min närhet har tyvärr drabbats av cancer. Jag drog igång Stora Cancermatchen för att på något sätt bidra till cancerforskningen, säger Hasse Ahltin. 

Stor uppslutning kring matchen 

Under förra årets matcher samlade Hasse in över 340 000 kronor till sin insamling hos Cancerfonden och uppslutningen kring matchen som spelades i december var stor.  Flera klubbar som Brynäs, Östersunds FK och HV71 skänkte signerade matchtröjor som auktionerades ut på Tradera. Lokala företag och föreningar gick in och sponsrade matchen. Och han lyckades även få ett gäng stora stjärnor som gamla NHL-spelaren Willy Lidström och Kyösti Karjalainen att delta på isen. 

"Jag drog igång Stora Cancermatchen för att på något sätt bidra till cancerforskningen", säger Hasse Ahltin. Foto: Julia Mård

– Det var kö från entrén ända ner till parkeringen. Jag hade inte spelat för en fullsatt hall tidigare och det hör inte till vanligheten att en ishall i en sådan liten håla som Skutskär drar fulla läktare. Många verkade imponerade. Det här hade de nog aldrig kunnat tro var möjligt, säger Hasse och ler. 

Har letat hockeystjärnor 

När SHL, svenska hockeyligan, släppte säsongens spelschema i våras var Hasse inte sen med att kolla upp det. Vilka hockeystjärnor skulle vara lediga i december och kanske ha möjlighet att ställa upp i Stora Cancermatchen? 

– Jag träffade NHL-spelaren Nicklas Lidström under U16-SM i Skutskär tidigare i år. Jag gissar att hans grabb var med och spelade. Jag sa att jag hade försökt få tag på honom på Twitter men utan resultat. Nicklas sa att han hade hört talas om Stora Cancermatchen och gärna ställer upp om han kan, men tyvärr är han upptagen i december, säger Hasse. 

Engagemanget har spridit sig 

Inför årets match är det flera hockeyspelare som har skickat hälsningar via sociala medier och uppmanat andra att bidra till insamlingen. Hasses engagemang tycks ha spridit ringar på vattnet. En av de hockeylegender som ska delta i år är Björn Nord. Han har spelat i Djurgårdens IF och som vann SM-guld under säsongen 1999/2000. 

– Cancer har drabbat min familj. Jag har både en förälder, ett syskon, släkt och vänner som har gått bort i sjukdomen. Så det här är en stark fråga för mig och jag vill hjälpa till så mycket jag kan. Att ställa upp i en sådan här match förändrar inte världen men det är ett litet bidrag, säger Björn Nord. 

"Att ställa upp i en sådan här match förändrar inte världen men det är ett litet bidrag", säger Björn Nord. Foto: Julia Mård

En annan legendar som ska delta är Anders Weiderstål som tidigare var materialförvaltare åt Tre Kronor under många år. 

– Det är jätteroligt att få träffa gamla jobbarkompisar som har spelat i Tre Kronor men framför allt för att pengarna som samlas in går till välgörande ändamål. Har man möjlighet att ställa upp så tycker jag att man ska göra det – det här känns viktigt, säger Anders Weiderstål.


Vill du bidra till insamlingen?

Stora Cancermatchen spelas mellan lagen Bulls och Stars, och äger rum den 14 december klocka 14.30 i Skutskärs ishall, utanför Gävle. Vill du bidra till Hasses insamling?

Bidra till insamlingen nu