"Helt plötsligt blir döden verklig"

Skådespelaren Einar Bredefeldt är aktuell i TV4:s serie Fejkpatient. Där tar han sig an rollen som Albin, en ung skådespelare som kämpar med beskedet om att han har testikelcancer.

Einar Bredefeldt spelar huvudrollen i dramakomedin Fejkpatient. Foto: TV4

Serien belyser de utmaningar som uppstår kring en cancerdiagnos, både för den som drabbats och för deras närstående. Inför inspelningen läste Einar på om och försökte sätta sig in i vad det innebär att få ett tufft sjukdomsbesked.

Många har vittnat om att det just är beskedet som är det stora.

Einar träffade och intervjuade unga personer som precis som rollfiguren Albin fått en cancerdiagnos för att komma så nära ämnet som möjligt.

– Många har vittnat om att det just är beskedet som är det stora. Det är såklart olika för alla, men att det är själva beskedet som är chocken. Att helt plötsligt så blir döden en verklighet som kommer in i ens liv när den inte har varit det tidigare berättar han.

Albin (Einar Bredefeldt) tillsammans med medpatienten Yvonne (Ann Petrén) Foto: Tv4

4 av 10 vet inte vad de ska säga

Cancerfondens undersökning visar på att hela 40% tycker att det att det svårt att bemöta någon på jobbet eller i sociala sammanhang som har fått ett allvarligt sjukdomsbesked.

Att bara finnas där kan räcka långt, men det finns mer att göra, om den som är sjuk vill det.

– Mitt i en kris vill drabbade ofta att vardagen ska fortsätta som vanligt i så stor utsträckning som möjligt berättar Helena Torsler Andersson, sjuksköterska och sakkunnig på Cancerfonden.

– Att gå igenom en cancersjukdom kan kännas ensamt. De närstående har en viktig roll. Behovet av kunskap hur man bäst bemöter någon som drabbas är både stort och betyder mycket för den enskilda. Att bara finnas där kan räcka långt, men det finns mer att göra, om den som är sjuk vill det.

Filmade i sjukhusmiljö

Einar Bredefeldt som Albin i Fejkpatient. Foto:TV4

Inspelningen av Fejkpatient ägde till stora delar rum på Norrlands universitetssjukhus. Att kunna filma i verkliga sjukhusmiljöer var till stor hjälp för Einar när han förberedde sig för rollen som Albin.

Det gav honom chansen att interagera med sjukhuspersonalen som dagligen möter cancerpatienter. Samtal och möten som fick Einar att inse den vardaglighet som omger cancer.

– Serien tar upp svårigheterna med att vara närstående till en cancersjuk för att alla reagerar olika. Albin reagerar genom att trycka människor ifrån sig, att då ha tålamodet och orken att våga och orka stå kvar där som närstående är svårt. När någon både är sjuk och trycker ifrån sig allt och alla, det är svårt men viktigt.

Läs mer om testikelcancer här

Det här är Fejkpatient

Fejkpatient är inspelad i Umeå och Luleå och är en dramaserie som blandar allvar med humor. Albin (Einar Bredefeldt) jobbar som simulerad patient för läkarstudenterna på Norrlands universitetssjukhus i väntan på sitt stora genombrott som skådespelare. Under en lektion där studenterna ska lära sig undersöka testiklar upptäcks en avvikelse på Albin och efter vidare tester konstateras att Albin faktiskt är sjuk på riktigt. Testikelcancer, stadium 4.

Källa: Cmore


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.