Varje dag förlorar tre barn i Sverige en förälder i cancer - men skolor dåligt förberedda på att hantera barn i sorg

Specialistsjuksköterskan Rakel Eklund tilldelas 3,9 miljoner kronor av Cancerfonden för att forska om sorg hos barn som förlorat en familjemedlem i cancer. Hon är en av sju forskare vid Uppsala universitet som får dela på cirka 24 miljoner kronor från Cancerfonden.

Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson

Under de kommande åren ska Rakel Eklund undersöka hur barn och deras föräldrar upplever att vara i skolan efter förlusten av en familjemedlem. Hon kommer också att forska om hur skolan arbetar med krishanteringsplaner för barn i sorg och hur stödet till barnen kan utformas. 

— Barn i sorg riskerar att få försämrade skolresultat eller lämna skolan i förtid. Det finns en kunskapslucka när det handlar om hur svenska skolor förstår, förbereder sig för och arbetar med barns sorg, säger Rakel Eklund, forskare vid Uppsala universitet

Varje dag förlorar cirka tre barn i Sverige en förälder i cancer så det är viktigt att kunna förbättra villkoren för barnen. 

— Det här forskningsanslaget betyder hur mycket som helst. Jag tänker på alla barn jag kommer att kunna hjälpa med den här forskningen. Jag är sjuksköterska och forskare och det är inte alltid lätt att få finansiering för den här typen av forskning, så jag är väldigt glad att Cancerfonden satsar inom området, säger Rakel Eklund

Cancerfondens forskningsfinansiering 

Varje år finansierar Cancerfonden ett flertal forskartjänster. Forskarna som får anslag är både yngre forskare samt mer seniora forskare som befinner sig på olika nivåer inom sin karriär, och de verkar inom en rad specialområden. Flera av dessa tjänster gör det möjligt för forskaren att kombinera klinisk verksamhet med forskning. I år finansieras sammanlagt 38 forskartjänster för 103 miljoner kronor.  

Åtta av forskarna som nu får sina tjänster finansierade är specialiserade inom vårdforskning, en del av en storsatsning från Cancerfonden. Vårdforskning handlar om att höja patienters livskvalitet både under och efter behandling. 

— I takt med att allt fler överlever cancer ökar också behovet av vårdvetenskaplig forskning så att så många som möjligt kan leva ett bra liv med eller efter en cancer. Vi är därför mycket glada att kunna göra denna satsning och kommer att fortsätta att satsa inom det här området framöver, säger Malin Sund, forskningsnämndens ordförande 

Den vårdvetenskapliga forskningen som nu beviljas pengar handlar bland annat om psykosocialt stöd vid cancer, träning under behandling och socioekonomiska skillnader hos canceröverlevare. Hälften av forskarna som nu får en tjänst inom vårdforskning är aktiva vid Uppsala universitet. 

Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde 3 en av 10. Idag överlever 7 av 10.  

— Forskningen om cancer går framåt och vi har idag utvecklat metoder som för bara några år sedan kändes som ren science fiction. Det här innebär att fler människor botas från sin cancer idag. Men trots alla framsteg så dör det fortfarande 23 000 människor i cancer varje år, så det finns mycket kvar för forskningen att göra, säger Malin Sund ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd 

Så fördelas årets forskartjänster per lärosäte 

Karolinska institutet: 23 forskare  

Uppsala universitet:  7 forskare 

Lunds universitet: 5 forskare  

Umeå universitet: 2 forskare  

Linköpings universitet: 1 forskare  

Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medelhttps://www.cancerfonden.se/forskning/for-forskare/samtliga-anslagsbeslut


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev