Umeåforskare vill skapa stoppklossar mot spridd cancer – får 5,2 miljoner kronor från Cancerfonden

20 forskare vid Umeå universitet som bedöms driva några av de mest lovande projekten inom cancerforskning beviljas nu totalt 59 miljoner kronor från Cancerfonden.

Maréne Landström
Maréne Landström är forskare inom medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet.

En av dem är Maréne Landström. Hon är forskare inom medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet och specialiserar sig på hur man ska förhindra att en cancer sprider sig till andra organ i kroppen, vilket gör den mer svårbehandlad.  

Sedan tidigare har Landström och hennes forskargrupp kunnat visa att de celler som finns i en prostatacancer använder sig av en specifik typ av signalkomponenter som styr hur aggressiv en cancercell är. Desto aggressivare cancerceller, desto större är risken för att prostatacancern sprider sig.  

— Baserat på den kunskapen har vi tagit fram en speciell sorts antikroppar. Det vi sett är att den här antikroppen kan förhindra att den specifika aggressiva signalkomponenten kan bildas. Och på så sätt kan antikroppen förhindra att en prostatacancer metastaserar, alltså sprider sig, säger Landström.  

Hon beviljas nu 5,2 miljoner kronor från Cancerfonden för att använda den här kunskapen till att undersöka om dessa antikroppar även kan fungera som stoppklossar för andra typer av cancrar att sprida sig. Förhoppningen är att forskningen på sikt ska kunna komma till nytta för patienter med aggressiv prostatacancer eller för andra patienter med risk att utveckla annan typ av spridd cancer.  

— Utan Cancerfonden hade vi inte kunnat bedriva så mycket cancerforskning i Sverige som vi gör. Jag är jätteglad och jättestolt över att det här stödet. Vi har en bit väg kvar innan vi vet att det kan komma att bli till nytta - forskning tar tid men tack vare stödet från Cancerfonden kan vi utforska det här området ordentligt, säger Maréne Landström. 

740 miljoner kronor totalt 

Tack vare generösa donationer från privatpersoner och företag kan Cancerfonden varje år dela ut 100-tals miljoner kronor till forskning. Vid den här anslagsutdelningen, som är årets största, beviljas totalt 740 miljoner kronor för olika forskningsprojekt.  

— Jag är otroligt glad att vi kan dela ut hela 740 miljoner kronor. Det här har varit ett år präglat av många svåra omvärldshändelser som drabbat hela samhällen och privatpersoner. Mitt i detta har ändå människor fortsatt ge sitt stöd för att svensk cancerforskning ska kunna fortsätta och det är tack vare deras gåvor vi nu kan stötta de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.  

Läs mer om forskningen Cancerfonden finansierar här. 

Så fördelas pengarna 

Karolinska universitetet – 298,7 miljoner 
Lunds universitet – 134,7 miljoner 
Uppsala universitet – 107,1 miljoner 
Göteborgs universitet – 65,5 miljoner 
Umeå universitet – 59,5 miljoner 
Linköpings universitet – 34,5 miljoner 
Stockholms universitet – 22,1 miljoner 
Kungliga tekniska högskolan – 4,8 miljoner 
Chalmers tekniska högskola – 3 miljoner 
Örebro universitet – 2,4 miljoner 
Högskolan i Gävle – 2,4 miljoner 
Mälardalens högskola – 2,4 miljoner 
Högskolan i Skövde – 0,3 miljoner


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev