Palliativ vård är en grundläggande del av sjukvården, men idag är den ojämlik och ofta eftersatt. Samtidigt som allt fler lever längre med obotliga sjukdomar, står Sveriges regioner inför en växande utmaning. För att möta detta behov reser Cancerfonden genom landet för att lyfta frågan med ansvariga politiker. Först på tur är Region Västmanland.
– Behovet av palliativ vård kommer att öka dramatiskt, och vi ser en oroande brist på beredskap i flera regioner. Därför är det avgörande att vi får ett tydligt åtagande från dem som styr sjukvården. Risken är annars att frågan glöms bort, vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienter med obotbar sjukdom säger Elin Ylvasdotter, intressepolitisk expert på Cancerfonden.
För att säkerställa att palliativ vård ges på lika villkor i hela landet har Cancerfonden tagit fram ett handslag – ett ramverk för hur regionerna bör utveckla vården. Genom att skriva under handslaget åtar sig Region Västmanland att:
Säkerställa att palliativ vård ges utifrån behov.
Arbeta fokuserat och långsiktigt för att stärka den palliativa vården i regionen.
Tydliggöra ansvarsfördelningen och stärka samarbetet med kommunerna.
Öka kunskapen om palliativ vård bland medarbetare och invånare.
– När den palliativa vården fungerar som allra bäst minskar den lidandet, ökar livskvaliteten och kan förlänga livet. Det kan också minska risken för överbehandling. Dessvärre är det alldeles för få som får palliativ vård idag och många får det försent. Att dagens palliativa vård är så ojämlik är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Elin Ylvasdotter, intressepolitisk expert.
Cancerfondens kartläggning av den palliativa vården, publicerad 2024, visar på stora utmaningar. Vården är ojämlik, nedprioriteras till förmån för akutsjukvård och saknar ofta en tydlig struktur och politisk riktning. Många patienter får vård alldeles för sent, vilket leder till onödigt lidande och ökad belastning på sjukvården. Samtidigt väntas behovet av palliativ vård öka i takt med en åldrande befolkning och fler som lever länge med obotliga sjukdomar.
Om inte regionerna agerar nu riskerar bristerna att leda till både mänskligt lidande och stora samhällskostnader. För att regionerna ska lyckas möta de ökade behoven av palliativ vård behöver man påbörja ett intensivt och långsiktigt arbete med att stärka den palliativa vården.
Läs mer här: Cancerfondens kartläggning av den palliativia vården
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.