Professor Malin Sund föreslås bli ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd

Cancerfondens valberedning föreslår att Malin Sund blir ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Cancerfondens ambition är att dela ut en miljard kronor om året till svensk cancerforskning och på så sätt skynda på framstegen som leder till att färre drabbas av cancer, fler botas eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet.

Foto: Melker Dahlstrand
Foto: Melker Dahlstrand

Cancerfondens forskningsnämnd bedömer alla ansökningar om forskningsanslag och beslutar om medel till de projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat. Under 2022 delade Cancerfonden ut 900 miljoner kronor till cancerforskning.

Malin Sund disputerade inom molekylärbiologi, är klinisk specialist i kirurgi med fokus på cancerkirurgi och professor i kirurgi vid Umeå universitet och Helsingfors universitet. Hon är också överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus.

– Det är en stor ära att bli föreslagen som ordförande för forskningsnämnden och jag ser mycket fram emot att fortsätta och utveckla det viktiga arbete som Cancerfonden gör för cancerforskningen, säger Malin Sund.

Malin Sund har bland annat forskat på cancer i bukspottskörteln. Idag upptäcks tumörer i bukspottkörteln alldeles för sent, vilket gör att dödligheten är hög. Därför har Malin Sund drivit forskningsprojekt för att hitta markörer som tidigare kan indikera att någon har cancer.

– Malin Sund har en stark meritlista med såväl svenska som internationella uppdrag. Som tidigare vice ordförande för forskningsnämnden har hon dessutom erfarenhet från Cancerfonden och den kunskap som krävs för att leda forskningsnämndens utveckling och arbete de kommande åren, säger Teddy Falkenek som är ordförande för Cancerfondens valberedning.

Professor Malin Sund föreslås efterträda professor emeritus Klas Kärre som varit ordförande sedan 2013.

– Malin Sund har publicerat över 200 vetenskapliga artiklar och är en högt citerad internationell cancerforskare med bred förankring i hela fältet. Jag är mycket glad att kunna föreslå henne som ny ordförande, säger Eva Hellström Lindberg som har lett valberedningens arbete med att hitta en ny ordförande för forskningsnämnden.

Det är viktigt att Cancerfonden fortsätter att stötta grundläggande forskning om cancer, menar Malin Sund.

– Men jag hoppas också på att jobba mer med att få in forskning i sjukvården så att den kommer till nytta för alla cancerpatienter. Jag vill gärna arbeta med att stimulera den utvecklingen, säger Malin Sund.

Valet av ny ordförande till forskningsnämnden sker på Cancerfondens huvudmannamöte den 24 maj.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.