Fler än åtta av tio kvinnor i Järvas största stadsdelar saknar skydd mot livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer går att utrota med hjälp av vaccin, men fortfarande är alltför få kvinnor i Sverige vaccinerade. I flera av Järvaområdets största stadsdelar ligger andelen vaccinerade under 20 procent. Under Järvaveckan kommer Cancerfonden att sätta ljus på den här frågan genom att finnas på plats, svara på frågor och sprida information om vaccinet – som under hela 2024 är gratis för alla kvinnor födda 1994-1999.

Cancerfonden på Järvavacken 2023, Foto Sanna Percivall
Cancerfonden på Järvavacken 2023, Foto Sanna Percivall

Om 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 vaccineras mot HPV - det virus som orsakar livmoderhalscancer - kan Sverige bli först i världen att utrota den här sjukdomen. Därför erbjuds alla kvinnor inom det här åldersspannet gratis vaccin under hela 2024. Dessvärre går vaccinationstakten för långsamt i nästan hela landet och i snitt har endast 37 procent av kvinnorna tagit vaccinet. I några av Järvaområdets största stadsdelar, där många kvinnor i den här åldern bor, är andelen vaccinerade så pass låg som 14 procent (Spånga), 17 procent (Kista) respektive drygt 20 procent (Husby).  

- Att så pass få kvinnor i några av Järvas största stadsdelar inte har tagit vaccinet vittnar om att vaccinationstäckningen är alltför ojämlik. Informationen om att det är gratis och rent ut sagt livsviktigt, måste nå fram på ett mycket bättre sätt. Vi hoppas att de ansvariga sjukvårdsregionerna – i det här fallet Stockholm – kraftsamlar ordentligt för att fler ska känna till och förstå betydelsen av vaccinet. Sverige kan bli först i världen att utrota en hel cancerform och rädda hundratals liv, det är en chans som vi bara inte får missa, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden.  

Cancerfonden på Järvaveckan
Cancerfonden kommer vara på Järvaveckan den 31 maj och 1 juni för att informera och svara på frågor om allt från livmoderhalscancer och HPV-vaccin till självtest för HPV, cellprov och varför det är så viktigt att gå på de kallelser man får om cellprovtagning. Vi kommer också att träffa beslutsfattare och föra dialog om hur regionerna kan öka deltagandet i screening och vaccination samt nå ut till de grupper som deltar i lägre utsträckning. 
 
Vaccination på Järvaveckan
Båda dagarna, den 31 maj och 1 juni mellan klockan 16:00 och 19:00, kommer Glömstapoolen att finnas på plats i Cancerfondens tält och erbjuda kvinnor födda 1994-1999 gratis HPV-vaccin.  

Fakta 

  • Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. 

  • Varje år drabbas cirka 500 kvinnor i Sverige, och cirka 150 kvinnor mister livet. 

  • Kvinnor födda 1994-1999 löper särskilt hög risk att drabbas av viruset och erbjuds därför gratis vaccin under hela 2024. 

  • Om 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 tar vaccinet under 2024 kan Sverige bli först i världen att utrota den här cancerformen – redan 2027.  

  • Idag erbjuds alla flickor och pojkar vaccin mot HPV i årskurs fem i skolan. Men Sveriges riksdag fattade 2021 beslut att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer och därför är vaccinet nu gratis för alla kvinnor födda 1994-1999. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.