Cancerfonden tilldelar 3,1 miljoner kronor till cancerforskare vid Umeå universitet. Forskningsanslagen vid UmU bidrar till ökad förståelse för cancer och utveckling av nya behandlingsmetoder.
En av forskarna som tilldelas en tjänst som postdoktor på tre år är Tessy Hick som fokuserar på hjärntumörer. Glioblastom är en aggressiv form av hjärncancer som är svår att behandla. Nuvarande behandlingsmetoder är inte effektiva, därför strävar hon efter att utveckla en ny behandling baserad på immunterapi.
— Glioblastom är den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärncancer hos vuxna. I Sverige diagnostiseras 500 personer med glioblastom varje år. På grund av avsaknaden av effektiv behandling dör de flesta patienter av sjukdomen inom 15 månader och endast 3–4 % överlever fem år efter diagnos. Nuvarande behandling inleds vanligtvis med kirurgiskingrep, följt av strålbehandling och/eller kemoterapi. Därmed finns det ett behov av en mer effektiv behandling för att förbättra denna dystra prognos, säger Tessy Hick.
– Umeå universitet har flera framstående forskare inom cancerområdet, och vi är glada att kunna bidra till deras viktiga arbete, säger Malin Sund, ordförande i forskningsnämnden.
Anslagen till Umeå universitet är en del av Cancerfondens totala utdelning på 114 miljoner kronor till cancerforskare i Sverige. De 114 miljonerna fördelas på 48 forskare över sju svenska universitet, med syftet att ta viktiga steg framåt i kampen mot cancer. Cancerfonden fortsätter sitt arbete med att finansiera livsviktig forskning, tack vare generösa bidrag från allmänheten.
Fördelning per universitet, (avrundat till tusental):
Göteborgs universitet 19,1 miljoner
Karolinska institutet 45,7 miljoner
Kungliga Tekniska Högskolan 2,3 miljoner
Linköpings universitet 6 miljoner
Lunds universitet 19 miljoner
Umeå universitet 3,1 miljoner
Uppsala universitet 19,1 miljoner
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.