Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen ledde Tillsammans mot cancer. Foto: Andrea Björsell.
Nyheter
Publicerad
27 okt 2015
Författare
Johan Wåhlin

Vi säger 90 miljoner tack efter Tillsammans mot cancer

När Cancerfondens tv-gala Tillsammans mot cancer släckte strålkastarna för kvällen hade vi tack vare alla generösa givare nått insamlingsresultatet 90,4 miljoner kronor. Ett fantastiskt bidrag till svensk cancerforskning!

I resultatet räknas insamlingen under galakvällen och de pengar som samlats in av privatpersoner och företag under Rosa Bandet-kampanjen i oktober.

− Vi är helt tagna över det engagemang för cancerfrågan vi ser runt om i landet. Det är ett fantastiskt resultat och helt otroligt att vi slår rekord i år igen. Ett stort tack för detta viktiga bidrag till svensk cancerforskning och kampen mot cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh.

Tillsammans mot cancer direktsändes i Sjuan från Cirkus i Stockholm. Galan leddes av Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen.

− För många av oss är det här årets viktigaste kväll, inledde Tilde de Paula Eby.

Det blev en känslofylld kväll där vi fick se artister och cancerforskare, cancerdrabbade och närstående som alla ställde upp i kampen mot cancer.

Lisa Nilsson framförde Niklas Strömstedts klassiker Vart du än går, Bo Kaspers Orkester sjöng Utan dig och Jonas Gardell feat. Tensta Gospel Choir släppte loss i Mitt enda liv. Duon Albin & Mattias kom med specialskrivna Du lever inom mig, som bygger på egna erfarenheter av cancer och säljs till förmån för Cancerfonden. Därefter stängde Benjamin Ingrosso kvällen med Fall in love.

Stjärnornas akter varvades med personliga berättelser från modiga patienter och närstående. Cancerfondens ambassadör Leo Razzak berättade om sin far Ratons sjukdom och passade på att hylla vårdens hjältar.


Leo Razzak. Foto: Tobias Welander.

Professor Hans Rosling talade om när han fick ett cancerbesked som 30-åring på 1970-talet. Lyckligt gift och med två små barn kände han en knöl i ena testikeln. Snart kom beskedet att cancern var spridd till buken − en dödsdom på den tiden − och hela den sommaren gick Hans på strålbehandling. I dag är han frisk. 

− Under de första tio åren gick inte en enda dag utan att jag tänkte på cancern, berättade han.

Under kvällen fick vi träffa andra cancerdrabbade, vars liv är djupt präglade av cancern.  

Linnea Lunde drabbades av akut lymfatisk leukemi, en aggressiv blodcancer, vid 28 års ålder. Sedan dess har hon genomgått tuffa behandlingar och mer än 60 behandlingar med cytostatika.

− Efter tre år är 77 procent friska. För mig låter det jätteläskigt. Även om jag tänker tillhöra de 77 procenten så är det ändå 23 procent som inte lever, sade Linnea.

Joakim Samuelssons fru Mia fick diagnosen livmoderhalscancer då sonen Ville var nyfödd och dottern Stina var fem år. Mia skulle aldrig bli frisk och i januari i år dog hon. Joakim berättade om den fruktansvärda dagen då de förklarade för barnen att mammas cancer var obotlig.

Eva Rietz fick diagnosen aggressiv bröstcancer när hon var gravid med dottern Klara. Cancern är kronisk och Eva lever i dag tack vare den nya behandling hon fått genom en forskningsstudie. I Tillsammans mot cancer berättade hon om sin starka önskan att få se sin dotter växa upp; att få se henne börja skolan och bli kär första gången.

Cengiz Güven är drabbad av malignt melanom i ögat och sjukdomen är spridd i stora delar av kroppen. Nyligen opererade han bort sitt ena öga men 14 tumörer finns kvar. Cengiz ser samtidigt forskningens framsteg och försöker njuta av livet.

− Jag gör mitt bästa varje dag! Oddsen är jättesvåra men jag köper mig tid. Och jag är fortfarande här, sade Cengiz och upprepade sin devis i kampen: "vilja är allt".


Cengiz Güven. Foto: Tobias Welander.

Isabelle Fondelius är syster till Jakob Nordström Fondelius som i förra årets gala berättade om kampen mot sin hjärntumör. Jakob levde nästan ett år efter läkarens ord att han hade månader kvar, men i somras gick han bort. Isabelle berättade om sorgen och sina ljusa minnen av Jakob.

− Det jag saknar mest är att bara kunna ringa honom och gå till honom, sade Isabelle.

Tack till er alla för att ni delade med er av era erfarenheter! 

Under kvällen summerades också Cancerfondens årliga Rosa Bandet-kampanj, även om den pågår oktober ut. Redan nu kan vi säga att privatpersoner och företag har gjort en stor insats för svensk cancerforskning. För 13:e året.

ICA, huvudsponsor sedan många år, presenterade ett insamlingsrekord på smått otroliga 42 miljoner kronor.  

− Ett varmt tack till alla som valde att bli månadsgivare och till alla som bidragit till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Ett särskilt stort tack till våra fantastiska huvudsponsorer i Rosa Bandet – ICA, Apoteket, Lindex och XL-BYGG − samt alla andra sponsorer som hjälper oss att färga Sverige rosa under oktober. Tillsammans kan vi besegra cancer, avslutar Stefan Bergh.

Johan Wåhlin

Webbredaktör

Visa fler