”En droppe i havet är bättre än ingenting”

Yukiko Sushi har varit rosa Företagsvän sedan 2014. Men engagemanget att hjälpa cancersjuka började med något annat – japansk origami. 

Yukiko Willebrand med kollega utanför restaurangen i Uppsala
Yukiko Willebrand och kollegan Carlos. Foto: Sandra Forsvik

En solig höstdag möter vi Yukiko Willebrand på hennes sushirestaurang i Uppsala. Den stora lunchrushen har precis lagt sig men det sitter några gäster i lokalen. Vid kassan står en korg med vikta tranor i olika färger. På korgen sitter en fasttejpad lapp med texten ”Till Cancerfonden 5 kronor”. 

– Jag mår bra och andra är sjuka, vi lever på samma jord, de måste också få må bra. Det tänker jag ofta på. När jag har varit på mina mammografiundersökningar har det inte visat några tecken på cancer, tack och lov. Men så är det tyvärr inte för alla. Därför vill jag samla in pengar till forskning för att hjälpa de som har drabbats av sjukdomen.

Hur kommer det sig att du valt att stödja just Cancerfonden?

– Det började med att jag såg tre kunder som kom in med mössa på huvudet. Vid ett tillfälle sa jag ”Vad bra du passar i mössan”. Hon svarade ”Yukiko … Jag har cancer”. Då tänkte jag – nu måste jag hjälpa till. 

Vika tranor blev en början 

Yukikos engagemang för att hjälpa andra tycks ha blivit en stark drivkraft. Det hela började med att vika tranor – en välkänd variant av japansk origami – bygga pennställ och små lådor av mjölkkartonger iklädda rispapper, för att sälja till kunderna och på så sätt samla in pengar till Cancerfonden. 

En turkos korg i plast fylld med vikta tranor i papper står framför en kassaapparat
I japansk kultur symboliserar tranan fred, hopp och hälsa.  Foto: Sandra Forsvik

Under 2014 kände Yukiko och hennes son Takashi, som också är delägare av restaurangen, att de ville bidra med mer pengar till forskningen. De bestämde sig för att stödja Cancerfonden med ett företagspaket under Rosa Bandet-kampanjen. Och det har de fortsatt att göra – varje år. 

– Vi vill hjälpa till så mycket vi kan och såklart ville vi fortsätta att stödja er. Det är en droppe i havet men bättre än ingenting, säger Yukiko. 

Engagemanget sprider sig 

Till höger i entrén på restaurangen finns en avlång trähylla som sträcker sig längst väggen. Ovanför den sitter ett väggakvarium med små fiskar i regnbågens färger. På trähyllan står växter och flera diplom. Bland annat ett diplom som visar att Yukiko stödjer Cancerfonden med rosa Företagsvän. 

Yukiko Willebrand står med två kollegor bakom kassan i restaurangen
Yukiko Willebrand och kollegorna Xiang och Ogi. Foto: Sandra Forsvik

–  När mina kunder ser diplomet brukar flera av dem säga ”Ååh Yukiko du gör så mycket fint”. Jag har flera kunder som är cancersjuka och de blir extra glada, säger Yukiko med ett leende och fortsätter: 

– Jag är så glad att de tre kunderna jag mötte tidigare med mössa på huvudet, inte bär någon mössa längre och jag har sett att deras hår har börjat växa ut igen. Det gör mig så glad. Jag förstår att det kanske inte är lätt att berätta att man är sjuk, men de berättade för mig, och därför känner jag extra mycket att jag ville göra något för att kunna hjälpa dem, och även andra som kommer drabbas av cancer. 

Rosa band till Japan 

Yukiko brukar också köpa Cancerfonden rosa band på exempelvis ICA för att sedan skicka ner ett gäng band till sina släktingar i Japan. Personalen får också ett varsitt.

– ”Ta på den!”, brukar jag säga, säger Yukiko och skrattar samtidigt. 

Hur reagerar personalen då?

– ”Okej då, tack så mycket”, säger Yukiko och skrattar igen. Men blir sen allvarlig och fortsätter: 

– Jag ska fortsätta engagera mig så länge jag lever och orkar. 


Stöd oss som företag 

Var med och bidra till Sveriges främsta cancerforskning. 

Bli företagsvän