Artiklar
Publicerad
20 jun 2011

Fredde Granberg fick testikelcancer

Fredde Granberg fick beskedet att han hade fått testikelcancer år 1997, endast 26 år gammal. Idag är han frisk och lever ett normalt liv. Prognosen för testikelcancer är idag god, över 95 % av dem som drabbas överlever.

http://www.youtube.com/embed/z3b1i1QHlQ8?hd=1

Fredde fick beskedet testikelcancer år 1997. Då var han endast 26 år gammal. Läkarna trodde först att det var punginflammation, då ena pungkulan hade svällt upp och gjorde ont. De gav honom antibiotika, men efter en vecka hade det fortfarande inte gått över, så han fick åka tillbaka till sjukhuset. Efter det besöket kunde läkarna konstatera diagnosen testikelcancer.

– Det var vidrigt, säger Fredde. Jag visste att något var fel när läkarna sa: sätt dig så ska du få prata med en specialist.

När Fredde fick cancerbeskedet var han mitt i karriären. Han hade gjort Ronny och Ragge och såg fram emot att hitta på och driva igenom nya projekt. I och med cancerbeskedet tvärklipptes allt och han tvingades lämna arbetslivet i ett år.
 
Läkarna meddelade direkt att Fredde hade goda utsikter och att det fanns stor chans för honom att bli botad. Dock hade han en tumör som växte in i kärlen så det var stor risk för spridning. Därför beslutade läkarna att genomföra en förebyggande cellgiftsbehandling.

Det var en tuff behandling som tog mycket på krafterna, men Fredde kom tillbaka och idag är han fullt frisk.

– Cancerforskningen är princip allt, säger Fredde. Det händer så mycket hela tiden och nu tretton, fjorton år senare kan jag tänka mig att det har hänt oerhört mycket mer när det gäller mediciner och biverkningar.

Idag är prognosen för testikelcancer god. Över 95 procent av dem som drabbas blir botade, till skillnad från förr när statistiken nästan var den omvända. 

Filmproduktion och text: Martina Frick Isberg, webbredaktör på Cancerfonden  

Våra regelbundna givare bidrar till att utvecklingen och forskningen fortsätter. De hjälper till att rädda liv. Därför kallas de Livsviktiga.Din valfrihet är stor, du väljer själv hur ofta och hur mycket du vill ge.
Ge regelbundet - Bli Livsviktig! 
 

Visa fler