Slopad moms på frukt och grönt – ett konkret steg mot lägre matpriser och bättre folkhälsa

Inför regeringens möte med livsmedelsbranschen uppmanar Cancerfonden finansminister Elisabeth Svantesson att inkludera ett momsbefriat frukt- och grönt förslag som en del av lösningen. Ett sådant förslag skulle både underlätta för hushållens ekonomi och skapa incitament för en mer hälsosam matkonsumtion.

— Larmrapport efter larmrapport visar att svenskarnas matvanor försämras. När matpriserna nu är i fokus är det avgörande att nyttigare alternativ blir mer prisvärda än de ohälsosamma, säger Lisa Klefbom, talesperson för Cancerfonden

Forskning visar att ekonomiska styrmedel har stor påverkan på konsumtionsmönster och fungerar bra för att främja hälsosamma levnadsvanor. En momsreduktion skulle direkt bidra till ökad tillgänglighet och konsumtion av hälsosamma livsmedel, särskilt i hushåll med lägre inkomster.  

— Vi uppmanar finansminister Svantesson att slopa momsen på frukt och grönt – ett steg som skulle slå två flugor i en smäll: underlätta för hushållens ekonomi och skapa incitament för en mer hälsosam matkonsumtion, säger Lisa Klefbom, talesperson för Cancerfonden.

Forskningen visar att övervikt och obesitas kan kopplas till 13 olika cancersjukdomar. En nyligen publicerad rapport från Cancerfonden och de andra nordiska cancerorganisationerna visar att marknadsföringsrestriktioner av ohälsosam mat och sänkt skatt på grönsaker och frukt är några av de mest effektiva metoderna för att få fler att äta bättre och förebygga övervikt och obesitas. Läs mer här: Så ska övervikt och obesitas förebyggas.

8 av 10 svenskar positiva till förslaget 

En nyligen genomförd opinionsundersökning visar att 8 av 10 svenskar är positiva till att slopa momsen på frukt och grönt för att främja hälsosamma levnadsvanor. Undersökningen genomfördes av Epinion på uppdrag av Cancerfonden och baseras på svar från över 1 000 personer. 

— Stödet är tydligt, forskningen är tydlig – nu är det upp till politikerna att agera, avslutar Lisa Klefbom 

Faktaruta: Svenskarnas matvanor och cancerprevention

  • 8 av 10 svenskar äter för lite frukt och grönsaker jämfört med rekommendationerna. 
  • Ohälsosamma matvanor beräknas orsaka cirka 1 500 cancerfall per år i Sverige. 
  • Övervikt och fetma ökar risken för minst 13 olika cancerfomer. 
  • Hälsosamma matvanor skulle kunna minska vårdkostnaderna med upp till 2,9 miljarder kronor fram till år 2060. 
  • Endast 1 av 10 svenskar når upp till rekommenderat intag av fullkorn.  

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev