Ny undersökning: 5 av 10 i Blekinge oroliga för att inte få palliativ vård i tid

Det visar en ny undersökning av Cancerfonden som undersöker svenskars kunskap och attityder till palliativ vård. Cancerfondens genomgång av situationen för palliativ vård i Sveriges regioner visar tyvärr att oron är befogad.

Elin Ylvasdotter, intressepolitisk expert, Cancerfonden. Foto: Sanna Percivall/Cancerfonden
Elin Ylvasdotter, intressepolitisk expert, Cancerfonden. Foto: Sanna Percivall/Cancerfonden

I undersökningen, som genomförts av Novus på uppdrag av Cancerfonden, framgår bland annat följande:

  • 8 av 10 i Blekinge anser att det är viktigt att stat och region satsar mer på palliativ vård.
  • 5 av 10 i Blekinge är oroliga för att inte få palliativ vård i tid.
  • 5 av 10 i Blekinge är oroliga för att inte kunna få palliativ vård i sitt eget hem inför livets slutskede.

Den här oron ser vi i hela landet, och den är tyvärr befogad. Därför är det avgörande att vi får ett tydligt åtagande från de politiker som styr sjukvården. Risken är annars att frågan glöms bort, vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienter med obotlig sjukdom, säger Elin Ylvasdotter, intressepolitisk expert på Cancerfonden.

Fler vårdplatser och högre kompetens behövs

Enligt europeiska rekommendationer bör det finnas minst 8-10 palliativa slutenvårdsplatser per hundra tusen invånare, men endast tre av Sveriges regioner lever upp till den nivån. I Blekinge ligger siffran på 3,2 palliativa slutenvårdsplatser per hundra tusen invånare.

Den siffran säger så klart inte allt, men det är ändå en tydlig fingervisning om att den palliativa vården inte prioriteras så högt. Dessutom går utvecklingen bakåt; för 20 år sedan hade vi i genomsnitt 11 palliativa slutenvårdsplatser per hundratusen invånare i Sverige, säger Elin Ylvasdotter.

Stora brister i vården – kartläggning pekar på ojämlikhet

I Cancerfondens nationella kartläggning av palliativ vård, som publicerades 2024, framkommer stora skillnader mellan regioner och diagnoser. Det saknas både struktur och tydlig politisk styrning när det gäller palliativ vård och den nedprioriteras ofta till förmån för akutsjukvård, vilket både är dyrare för samhället och riskerar att skapa ökat lidande. Dessutom är kunskapen om palliativ vård låg hos vårdpersonalen i stort.

Behovet av palliativ vård väntas öka i takt med att fler lever längre med obotliga sjukdomar, men vi ser en oroande brist på beredskap inför denna utveckling i flera regioner. Och den låga kunskapen hos vårdpersonalen måste tas på största allvar, säger Elin Ylvasdotter.

Uppmanar Region Blekinge till politiskt åtagande 

Som en del av ett nationellt initiativ besöker Cancerfonden just nu regionpolitiker runt om i landet för att belysa situationen och driva på för förbättringar inom den palliativa vården. Idag, den 13 maj kommer turen till Region Blekinge.

För att regionerna ska lyckas möta de ökade behoven av palliativ vård föreslår Cancerfonden att Sveriges regioner ska:

  • Säkerställa att palliativ vård ges utifrån behov. 
  • Arbeta fokuserat och långsiktigt för att stärka den palliativa vården i regionen.
  • Tydliggöra ansvarsfördelningen och stärka samarbetet med kommunerna.
  • Öka medarbetares och invånares kunskap om palliativ vård och vad man som patient har rätt till.


Vi hoppas kunna skaka hand med regionens politiker på detta. Om inte regionerna agerar nu riskerar bristerna att leda till både mänskligt lidande och stora samhällskostnader, säger Elin Ylvasdotter.

Läs mer här: Cancerfondens kartläggning av den palliativa vården

FAKTA PALLIATIV VÅRD

  • Palliativ vård är inte bara vård i livets slutskede, utan lindrande behandling när ingen mer bot finns att ge, eller under pågående botande behandling.
  • Syftet med palliativ vård är att minimera lidande, främja livskvalitet och ge stöd till patienten och dennes närstående.
  • Cirka 70 000 personer är i behov av någon form av palliativ vård varje år, enligt Svenska palliativregistret.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev