Cancerfonden vill ge män bättre odds genom närvaro på Halmstadtravet

Fler män än kvinnor drabbas av och dör i cancer. Dessutom har män lägre kunskap om vanliga alarmsymtom som kan vara tecken på cancer - och söker vård senare. För att förändra detta satsar Cancerfonden på att finnas där männen är, bland annat på utvalda travbanor i sommar. Den 3 juli finns Cancerfonden på plats på Halmstadtravet för att informera om de viktigaste symtomen att ha koll på, samt erbjuda möjlighet till samtal med en sjuksköterska.

Helena Torsler Andersson
Helena Torsler Andersson är leg. sjuksköterska och sakkunnig onkologi på Cancerfonden. Foto: Cancerfonden

– Travet är en arena som samlar många män och som vi därför valt att samarbeta med för att öka mäns kunskap om tidiga cancersymtom. Sen passar vi så klart på att nå alla kvinnor som går på trav också, för huvudsyftet är att fler cancerfall ska upptäckas i ett tidigare skede, säger Helena Torsler Andersson, sakkunnig onkologi och legitimerad sjuksköterska på Cancerfonden. 

Så många som fyra av tio män söker inte vård, trots att de upptäckt en ny knöl på sin kropp, trots att det kan vara ett symtom på cancer, det visar en färsk Novusundersökning gjord på uppdrag av Cancerfonden.   

– Det är alarmerande siffror. Ju tidigare en cancer upptäckts och behandlas desto större chans är det att behandlingen blir mer skonsam och att man överlever sin cancer. Ju fler som känner till tidiga tecken på cancer och faktiskt söker vård, desto fler kommer också att överleva sin cancer. När det gäller möjliga cancersymtom är det bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite, förklarar Helena Torsler Andersson.  

Fler män än kvinnor i Halland drabbas av cancer 
Varje år drabbas närmare 5 000 fler män än kvinnor av cancer i Sverige. Cancerfondens kartläggning visar att i Region Halland insjuknar 839 vuxna män och 684 kvinnor per 100 000 invånare varje år i cancer. Det innebär att 23 procent fler män än kvinnor får cancer i Halland. Mönstret är detsamma i samtliga 21 regioner – cancerincidensen är betydligt högre bland män än kvinnor 

Fakta: Då bör du söka vård.  

Om du hittar nya knölar på kroppen
Knölar på kroppen kan man få var som helst. Vanligaste ställena är armhålor, ljumskar, testiklar, bröst och på halsen. Knölarna gör oftast inte ont och bör undersökas om de inte försvinner efter ett par veckor och inte har en tydlig koppling till en infektion.  

Om du får nya eller förändrade fläckar i huden 
Om du har en leverfläck eller ett födelsemärke ska du hålla koll på om det förändras och blir oregelbundet i sin form, ändrar färg, börjar växa, börjar blöda eller börjar klia. Ha också koll på om det dyker upp nya hudfläckar.  

Om du har blod i avföringen
Blod i avföringen kan vara ett tecken på cancer. Även ändrade toalettvanor kan vara ett varningstecken, till exempel att du får svårt att bajsa. Ändrad avföring som att avföringen är glansig och flyter i toaletten eller är kittfärgad (gråvit) kan också vara tecken på cancer.  

Om du får långvarig hosta som inte går över 
Långvarig hosta och heshet som inte går över på ett par veckor och som inte har en klar koppling till en infektion eller förkylning. Du ska även söka vård om du hostar blod.  

Om du har blod i urinen eller svårt att kissa
Blod i urinen ska tas på allvar. Urinen kan bli röd- eller brunfärgad. Den kan också innehålla klumpar av blod. Svårt att kissa kan innebära att du har problem med att börja kissa, tunnare urinstråle, att det tar längre tid att kissa, att det gör ont när du kissar och att du blir kissnödig ofta.   

Vid långvarig feber utan andra tecken på infektion
Om du har haft feber två till tre veckor utan några andra tecken på någon infektion. Ofta går febern upp och ner över dygnet, men är sällan helt borta.  

Om du går ner i vikt fast du äter och tränar som vanligt 
Du kanske till och med äter lite mer än vanligt, men går ändå ner i vikt. Eller om du har tappat aptiten och inte kan äta som du brukar.  

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev