Cancerfonden lanserar YouTube-serie för att prata om hur maten vi äter gör oss mer sjuka

I Cancerfondens nya YouTube-serie “Vad hände med min mat?” utforskas svenskarnas förhållande till ohälsosam mat och hur vår förändrade matmiljö påverkar våra matvanor och gör det allt svårare att äta hälsosamt.

– I serien kommer jag prata med forskare, experter, barn och föräldrar om hur de ser på mat och matvanor, hälsa, reklam och vad samhället behöver göra för att skapa en matmiljö som främjar vår hälsa, säger Jonas Asp, programledare för ”Vad hände med min mat?”

Våra matvanor är den näst största riskfaktorn för ohälsa och för tidig död i Sverige. På senare tid har dessutom sambandet mellan övervikt och risken för cancer blivit allt tydligare där övervikt kan kopplas till ökad risk för 13 olika cancerformer.

Övervikt är ett allt större problem i Sverige - bara bland barn och unga har övervikt och obesitas dubblerats de senaste 30 åren – och vår försämrade matmiljö är en starkt bidragande orsak till denna utveckling.

– När vi var jägare och samlare och levde på savannen så handlade mat om överlevnad. Idag är det omvända. Idag äter vi oss sjuka och till en för tidig död. Men det är inte vi som människor som har förändrats, det är samhället som har förändrats, säger Maiju Wetterhall, dietist och deltagare i ”Vad hände med min mat?”

Matmiljö - ett nytt begrepp

Matmiljö handlar om faktorer i den fysiska och sociala miljön som påverkar våra val och konsumtion av mat, vilket har betydelse för vår hälsa och även miljön. Faktorer i vår matmiljö, såsom utbud, pris, marknadsföring och tillgänglighet, men även kultur, socioekonomi och sociala normer, påverkar vad och hur ofta vi äter.

– Bestämmer vi verkligen själva vilken mat vi köper? Eller påverkas vi kanske mer av hur det ser ut i matbutiken, vilka rabatter och kampanjer vi ser på stan eller det våra barn har sett influencers äta på TikTok? I den här serien får vi möjlighet att helt enkelt utforska varför vi äter ohälsosamt fast vi vet att det är dåligt för oss, säger Jonas Asp.

”Vad hände med min mat?” har premiär den 22 april och går att se på Cancerfondens YouTube-kanal. I fem avsnitt utforskar programledaren Jonas Asp begreppet matmiljö med hjälp av forskare och experter, barn och föräldrar. 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.