Ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd ser med stor tillförsikt fram emot kommande genombrott inom cancerforskningen. Nu får forskare vid Göteborgs universitet 102 miljoner kronor för att kunna bidra till framstegen.
– Det är spännande tider att vara cancerforskare. Förutsatt att forskningen får fortsätta i samma takt som hittills så står vi snart på tröskeln till framsteg som vi knappt kan föreställa oss, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Totalt beviljar Cancerfonden nu 900miljoner kronor till över 230 forskningsprojekt. Av dem är det 36 forskningsprojekt vid Göteborgs universitet som får dela på 102 miljoner kronor. ForskarenJenny Öhman är en av dem.Hon forskar på att minska de smärtsamma sår i mun och hals, så kallad oral mukosit, som kan drabba blodcancerpatienter som genomgår en stamcellstransplantation.
– Jag är otroligt glad för förtroendet och möjligheten att komma vidare i min forskning.Oral mukosit kan vara otroligt smärtsamt och bland annat hindra patienter från attäta. Vi kommer därför undersöka om behandling med LED-ljus och lågenergilaser i munnen kan förhindra eller lindra smärtan, säger Jenny Öhman.
Vill förbättra patienters livskvalitet
Professorn och överläkaren Caterina Finizia är ytterligare en Göteborgsforskare som nu beviljas medel. Hon fokuserar på huvud-halscancer och det faktum att behandlingen av den ofta påverkar centrala funktioner hos patienten som andning, röst, syn, lukt, smak, gap- och sväljförmåga.Idag är rehabiliteringen som erbjuds ofta bristfällig.
– Vår förhoppning är att denna forskning, där vi utvecklar och implementerar nya och mer effektiva rehabiliteringsmetoder, förbättrar patienternas funktion och därmed också deras livskvalitet, säger Caterina Finizia
Forskning som gör skillnad
Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till den främsta cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde en av tre. Idag överlever två av tre.
I urvalsprocessen låter Cancerfonden alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform och forskningsmetod. Cancerfondens forskningsnämnd bedömer sedan vilka projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat.
– Jag vill rikta ett stort tack till det svenska folket som trots det osäkra ekonomiska läget uppvisar ett enormt stöd för svensk cancerforskning, det är tack vare alla givare som vi kan dela ut ett rekordbelopp till så många duktiga forskare, säger Klas Kärre ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Så fördelas pengarna utifrån lärosäte
Karolinska institutet: 348 miljoner kronor
Lunds universitet: 133 miljoner kronor
Uppsala universitet: 133 miljoner kronor
Göteborgs universitet: 102 miljoner kronor
Umeå universitet: 66 miljoner kronor
Kungliga tekniska högskolan: 14 miljoner kronor
Linköpings universitet: 10 miljoner kronor
Stockholms universitet: 9 miljoner kronor
Se bifogad fil för samtliga beviljade forskningsprojekt
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.