Berättandet gav styrka

När Fabian Bolin fick sitt cancerbesked var allt ett stort mörker. Två månader senare kände han sig lyckligare än någonsin. Då hade han upplevt kraften av att dela sin historia med andra – och börjat skissa på appen War On Cancer.

Man i t-shirt.
Fabian Bolin. Foto: Linus Hallsenius.

Fabian Bolin bodde i London och hade två karriärer på gång, dels inom finansbranschen och dels som skådespelare. I maj 2015 började han känna sig allt tröttare.

– Men i London är man allmänt trött för det mesta, så jag funderade inte så mycket på det. En månad senare skulle jag åka hem till Sverige och när jag landade på Arlanda hade jag så mycket värk, svettningar och smärta i bröstet att vi åkte direkt till sjukhuset, berättar Fabian Bolin.

Lång behandling

Det var leukemi. Fabian Bolin fick veta att han hade omkring 60-70 procents chans att överleva och att han måste gå igenom 912 dagar av cytostatikabehandling.

– Insikten om den långa behandlingen var svårare för mig att hantera än det faktum att jag kunde dö. Det kändes som om allt jag jobbat för raserades och jag hade så många frågor. Kan man arbeta om man har cancer? Hur ser vårdprocessen ut? Är man mycket på sjukhuset? Hur kan man äta och träna?

Fick kärlek och energi

När han kom hem gjorde han ett inlägg på Facebook där han berättade öppet om hur svart det kändes, med ett rop på hjälp för att få svar på frågor.

– Det inlägget delades nästan 13 000 gånger och blev ett nytt livsförändrande ögonblick för mig. Den enorma mängden kärlek som jag fick, nära vänner som öppnade sig och människor som delade med sig av sina och andras cancerresor och erfarenheter. Jag kunde nästan ta på mängden av energi som alstrades, det var som en religiös upplevelse.

Gav styrka åt andra

Inlägget på Facebook utvecklades till en blogg där Fabian Bolin delade allt om sin cancer; behandlingar, känslor och hur han mådde mentalt. Han fick mångfalt tillbaka när andra människor återkopplade med sina berättelser och beskrev hur de uppskattade att få ta del av hans historia.

– Jag förstod att jag hjälpte andra genom att dela med mig av mig själv. Jag har aldrig känt mer mening än så, aldrig varit lyckligare. Två månader in i behandling och bloggande började jag utveckla en tacksamhet över att jag fått cancer.

Berättelser för mental hälsa

Det första fröet till War On Cancer hade såtts. Bara några månader senare öppnade han och en kollega från finansbranschen upp en bloggportal för alla som vill dela historier om cancer. Idag är War On Cancer en app med över 4 000 medlemmar från primärt Sverige, Storbritannien och USA. Målet är att förbättra människors mentala hälsa genom att ge plats för berättelser och genom att skapa kontakter mellan människor som kan stötta och förstå varandra.

Den som går in i appen blir matchad med andra människor med samma cancer, i samma bostadsområde, med samma ålder, intressen och så vidare. Alla ska få känslan av att bli sedda.

Dela data om livskvalitet

Nu arbetar Fabian Bolin och hans kollegor också för att War On Cancer ska kunna användas av vården. I framtiden kommer medlemmar att ges möjlighet dela patientrapporterad data. Till exempel om livskvalitet och upplevelser av behandling och bemötande i vården.

Fabian Bolin intygar att de aldrig kommer att söka igenom människors berättelser efter information. Däremot ska vården, forskare eller läkemedelsföretag kunna lägga ut enkäter som War On Cancers medlemmar kan delta i.

Företaget arbetar också på en teknisk lösning som ska göra det möjligt att matcha patienter med kliniska studier som pågår i världen, till exempel för test av ett nytt läkemedel.

Livets mål arbeta med cancer

De 912 dagarna av cytostatika har passerat och Fabian Bolin är idag färdigbehandlad.

– Men jag är inte samma person nu som innan cancern. Att gå igenom cancner är traumatiserande och jag upplever periodvis en känsla av tomhet och ett mörker inom mig än idag. Samtidigt har sjukdomen gett mig möjlighet att skapa ett nytt liv där jag är närmre mig själv än jag varit tidigare. Jag har gjort det till mitt livs mål att arbeta med cancer.


Vill du dela erfarenheter om cancer?

Här finns mer information om War On Cancer.

Tillsammans är Cancerfondens stödgrupp för drabbade och närstående på Facebook. Som medlem i gruppen kan du nätverka och dela erfarenheter med andra.