Här är 5 skåneforskare som ska besegra cancer - får 13 miljoner kronor från Cancerfonden

Cancerfonden delar ut 13 miljoner kronor till 5 forskare verksamma vid Lunds universitet. En av dem är docent Hans Brunnström som utvecklar nya metoder för att upptäcka lungcancer tidigare.

Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Albin Håkansson

— Cancer diagnostiseras i de flesta fall med hjälp av mikroskop där man tittar på vävnad från tumören, men vid lungcancer kan det ibland vara svårt att ställa rätt diagnos för att man har så lite vävnad från provtagningen, min forskning går ut på att förbättra träffsäkerheten i den här diagnostiken, säger Hans Brunnström, cancerforskare vid Lunds universitet. 

Hans Brunnströms forskning fokuserar på att förbättra diagnostiseringen av lungcancer. Genom att förbättra träffsäkerheten med små cellprover kan patienterna slippa att lämna upprepade prov. Det innebär att behandlingen kan starta tidigare och patienten slipper genomföra flera provtagningar, vilket kan vara väldigt påfrestande.  

— Jag är jätteglad för det här förtroendet från Cancerfonden så jag kan fortsätta bedriva min forskning. Lungcancer är den cancersjukdom som flest antal människor dör av idag men fortsätter vi satsa på forskningen så är jag övertygad om att överlevnaden i lungcancer kommer att öka i framtiden, säger Hans Brunnström 

Hans Brunnström får 2,7 miljoner kronor fördelat över 3 år, med möjlighet till förlängning i tre år till när första treårsperioden avslutats.

Satsning på vårdforskning 

Åtta av forskarna som nu får sin tjänst finansierad är specialiserade inom vårdforskning, en del av en storsatsning från Cancerfonden. Vårdforskning handlar om att höja patienters livskvalitet både under och efter behandling.  

— I takt med att allt fler överlever cancer ökar också behovet av vårdforskning så att så många som möjligt kan leva ett bra liv med eller efter en cancer. Vi är därför mycket glada att kunna göra denna satsning och kommer att fortsätta att satsa inom det här området framöver, säger Malin Sund, forskningsnämndens ordförande 

Vårdforskningen som nu beviljas pengar handlar bland annat om psykosocialt stöd vid cancer, träning under behandling och socioekonomiska skillnader hos canceröverlevare. Anetta Bolejko vid Lunds universitet får en vårdforskningstjänst och kommer att forska om individers perspektiv på cancerscreening som till exempel mammografi.

Cancerfondens forskningsfinansiering 

Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde 3 en av 10. Idag överlever 7 av 10.

Varje år finansierar Cancerfonden ett flertal forskartjänster. Forskarna som får anslag är både yngre forskare samt mer seniora forskare som befinner sig på olika nivåer inom sin karriär, och de verkar inom en rad specialområden. Flera av dessa tjänster gör det möjligt för forskaren att kombinera klinisk verksamhet med forskning. I år finansieras sammanlagt 38 forskartjänster för 103 miljoner kronor.

— Forskningen om cancer går framåt och vi har idag utvecklat metoder som för bara några år sedan kändes som ren science fiction. Det här innebär att fler människor botas från sin cancer idag. Men trots alla framsteg så dör det fortfarande 23 000 människor i cancer varje år så det finns mycket kvar för forskningen att göra, säger Malin Sund ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd  

Så fördelas årets forskartjänster per lärosäte 

Karolinska institutet: 23 forskare  

Uppsala universitet: 7 forskare 

Lunds universitet: 5 forskare  

Umeå universitet: 2 forskare 

Linköpings universitet: 1 forskare 

Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medel https://www.cancerfonden.se/forskning/for-forskare/samtliga-anslagsbeslut)


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.