Att sola säkert och minska risken för hudcancer är viktigt när vårsolen kikar fram. Men så länge man inte bränner sig är det ingen fara, eller? Cancerfonden listar sant och falskt om solen och hudcancer.
Hudcancer är den cancerform som ökar allra snabbast i Sverige. Och 9 av 10 fall av den allvarligaste formen, malignt melanom, uppkommer till följd av solvanor. Trots att många vet att solens UV-strålar kan orsaka cancer är det få som skyddar sig tillräckligt.
- Det är självklart att många nu vill njuta av vårsolen, men vi uppmanar alla att göra det på ett säkert sätt. Efter en lång vinter har huden inte hunnit vänja sig vid solens strålar, så det är viktigt att följa rekommendationerna för att skydda sig i solen, säger Helena Torsler Andersson, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig inom onkologi på Cancerfonden.
Men vad stämmer egentligen kring solen och hudcancer? Här listar Cancerfonden tre sanningar och myter.
Sant och falskt om solen och hudcancer
Solen behövs för att få D-vitamin
Sant. Men! Det behövs en mycket sparsam exponering i direkt solljus för att bilda D-vitamin i kroppen. För personer med ljusare hud räcker det med drygt 15 minuter sol en sommardag för att täcka dagsbehovet. Det varierar dock beroende på hudtyp, ju mörkare hud desto längre tid behöver man vistas i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Men viktigt att komma ihåg att malignt melanom och andra former av hudcancer kan drabba alla oavsett hudtyp, varför alla bör vara försiktiga i solen.
Risken för hudcancer ökar bara om man bränner sig
Falskt. Ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer även utan att bränna sig. Men att bränna sig ökar framförallt risken för hudcancerformen malignt melanom. Extra farligt är det att bränna sig i unga år eftersom hudcellerna då är extra känsliga. Barn ska därför aldrig sola.
Solen är starkare utomlands, hemma är det inte så farligt
Falskt. Det stämmer att solen i till exempel Thailand är mycket starkare än i Sverige. Men trots det är UV-strålningen från solen en solig sommardag i Sverige stark. Därför är det viktigt att sola säkert även hemma i Sverige.
Så skyddar du dig mot solen
Fakta: det här är hudcancer
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.