Över 20 miljoner till cancerforskning vid Umeå universitet

Pernilla Wikström

Cancerfondens forskningsnämnd har beslutat att ge 21,7 miljoner kronor till flera framstående cancerforskare vid Umeå universitet. En av dom är professor Pernilla Vikström som tar fram nya metoder för att upptäcka aggressiv prostatacancer tidigare så att rätt behandling kan ges i ett botbart skede.

– Prostatacancer är en mycket vanlig sjukdom som för det mesta är ofarlig men som kan bli väldigt farlig och dödlig om cancern sprider sig från prostatan och bildar metastaser i framför allt skelettet, säger Pernilla Wikström.

Pernilla Wikströms forskning bygger på en tidigare upptäckt om att metastaserna kan delas in i tre olika grupper baserat på vilka gener som är involverade. Genom att ta hänsyn till vilken typ av metastas det är frågan om hos en viss person kan det också bli möjligt att skräddarsy behandlingen.

– En av de största utmaningarna inom cancerforskningen gäller cancercellernas förmåga att sprida sig i kroppen, det är en vanlig orsak till att vissa patienter inte kan botas. I detta projekt prövas nya metoder för att spåra sådan metastasering för att sen kunna förbättra behandlingen, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Pernilla Wikström får 3 miljoner kronor fördelat över tre år för sin forskning.

En annan forskare som fått finansiering från Cancerfonden är professor Beatrice Melin som forskar om hjärntumörer. Vid Umeå universitet finns ett stort antal insamlade prover av hjärntumörceller. Melins forskningsgrupp kommer att analysera dessa för att kartlägga hur det går till när en hjärntumör utvecklas. I förlängningen är förhoppningen att ta fram ett test som kan användas för att ställa diagnos och för att styra val av behandling.

– Idag är orsakerna till hjärntumör inte helt kända men vi vet att det finns genetiska orsaker och att minst ett 20-tal gener är kopplade till ökad risk för hjärntumör. Med min forskning försöker jag förstå varför man får hjärntumör och hur det genetiska landskapet utvecklas från en normal cell till tumör, säger Beatrice Mellin.

Beatrice Melin vid Umeå universitet får 5,25 miljoner kronor fördelat över tre år. Totalt beslutade  cancerfonden att finansiera åtta forskningsprojekt vid Umeå universitet.

Rekordutdelning

Cancerfondens forskningsnämnd har beslutat att dela ut totalt 732 miljoner kronor till svensk cancerforskning fördelat på fjorton lärosäten runt om i landet. Sammanlagt i år har Cancerfonden fattat beslut om att dela ut 850 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Det är det största beloppet någonsin från Cancerfonden.

– Det är en fantastisk känsla att få dela ut ett rekordbelopp till svensk cancerforskning och till så många duktiga forskare. Det är bara genom forskning vi kan besegra cancer och de här pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Utses i nationell konkurrens

I urvalsprocessen av de projekt som får finansiering låter Cancerfonden alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform och forskningsmetod. Cancerfondens forskningsnämnd bedömer vilka projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat och finansieringen fördelas till de projekt som har störst möjlighet att bidra till att besegra cancer.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.