Om oss
Publicerad
12 sep 2017

Vi samlar in för att rädda liv

Tack vare ett rekordstort engagemang från såväl privatpersoner och företag samlade Cancerfonden under 2016 in 688 miljoner kronor. Det enorma engagemanget och givarviljan gör att Cancerfonden kan dela ut 499 miljoner kronor till svensk cancerforskning under 2017.

Det är ett resultat som visar vilken fantastisk vilja och vilket otroligt engagemang som finns för alla som drabbas och berörs av cancer. Vi ser tydligt hur allt fler vill göra allt mer. Traditionella gåvoformer får sällskap av nya, och sociala medier skapar möjligheter för många att omvandla sitt engagemang till handling.

Kampanjerna för oss framåt

Cancerfonden bedriver kampanjer på många olika nivåer, och alla har samma målsättning: Att bekämpa cancer genom att sprida kunskap, väcka opinion och samla in pengar till cancerforskning. Rosa Bandet är den största, och mest kända, av våra kampanjer.

2016 genomförde Cancerfonden Rosa Bandet-kampanjen för fjortonde året i rad och insamlingsresultatet blev 81 miljoner kronor där sponsorerna samlade in en stor del. Sedan starten har kampanjen inbringat otroliga 674 miljoner kronor till svensk cancerforskning. 

Skådespelerskan Alicia Vikander formgav 2016 års rosa band och under kampanjen spred Cancerfonden kunskap om bröstcancer genom viktiga patientberättelser och en uppmärksammad bröstskola. I samband med Rosa Bandet-loppet lyftes budskapet om att fysisk aktivitet minskar risken för att drabbas av bland annat bröstcancer. Kampanjen satte även fokus på den allvarliga personalbristen i svensk cancervård.

Tillsammans mot cancer

En av tre får en cancerdiagnos någon gång i livet, men alla drabbas. Det blev väldigt tydligt under Cancerfondens tv-gala Tillsammans mot cancer som hölls på Annexet i Stockholm den 9 januari. Galan direktsändes i TV4 och leddes av Tilde de Paula Eby och Bengt Magnusson. Syftet med galan är att sprida kunskap och samla in mer pengar till cancerforskningen.

Under kvällen varvades öppenhjärtiga berättelser om livsresor efter sjukdomsbeskedet med starka uppträdanden av artisterna Sabina Ddumba, Magnus Carlsson, Loreen, Magnus Uggla och Tommie Nilsson. Cancerfondens ambassadörer Kjell Willhelmsen och Pamela Andersson visade sitt engagemang och berättade om sin koppling till cancer.
Flera framstående cancerforskare berättade om nya, hoppingivande upptäckter och påminde om vikten av att fortsätta stödja forskningen för att möjliggöra framtida genombrott. Under galan delades även Cancerfondens utmärkelse ”Årets cancerforskare” ut till Lena Claesson-Welsh, professor vid Uppsala universitet.
När kvällen summerades hade hela 30 000 personer valt att bli månadsgivare.

Många vill själva samla in pengar

Varje år blir vi kontaktade av privatpersoner, föreningar och skolelever som vill engagera sig och samla in pengar till Cancerfonden. En nära koppling till cancer är oftast drivkraften bakom det starka engagemanget.

 

  1. För tre år sedan startade Kenta Turtiainen insamlingen Pimpelfiskare mot cancer. ”Min far drabbades av ändtarmscancer i oktober 2013. När jag till slut kom ur den tunga perioden efter pappas bortgång kände jag att jag ville bidra på något sätt. Jag har fiskat med pappa hela livet och bestämde jag mig för att arrangera en fisketävling.” Sex tävlingar senare har insamlingen bidragit med över 70 000 kronor till Cancerfonden.
  2. Motionsloppet Slussvarvet i Trollhättan startades 2013 av Mattias Hilmersson och Anders Hansson till förmån för Cancerfonden. De har ökat insamlingsmålet varje år och har hittills samlat in totalt 192 329 kronor. ”Vi vill bidra till kampen mot cancer och samtidigt erbjuda en upplevelse i en vacker miljö tillsammans med andra.”
  3. Peder Persson har startat en insamling som heter Fäll ett träd för cancer och har som skogsägare fällt ett träd för just det ändamålet. "Nu uppmanar jag andra att bidra också, skogsägare eller inte", säger Peder Persson.
Läs mer om Cancerfonden
Vi sprider kunskap om cancer-Kunskap ger trygghet. Det gäller i många sammahang i livet, men det blir särskilt tydligt i svåra och utsatta situationer. Att sprida kunskap om cancer är därför ett viktigt uppdrag för Cancerfonden.
Vi finansierar cancerforskning-Cancerfondens forskningsnämnd stödjer högkvalitativa forskningsprojekt som initierats av individuella forskare eller forskargrupper. Avgörande för beviljning av ansökan är projektets originalitet, genomförbarhet och betydelse för Cancerfondens övergripande syften.
Vi driver cancerfrågan-Politiken spelar en viktig roll i kampen mot cancer. Det är politikerna som bestämmer förutsättningarna för prevention, vård och forskning. Därför är vårt intressepolitiska arbete en viktig del i vår verksamhet.