Om oss
Publicerad
19 maj 2016

Vi samlar in för att rädda liv

Tack vare ett rekordstort engagemang från såväl privatpersoner och företag samlade Cancerfonden under 2015 in 609 miljoner kronor. Det enorma engagemanget och givarviljan har gjort det möjligt för Cancerfonden att avsätta 449 miljoner kronor till svensk cancerforskning.

Det är ett resultat som visar vilken fantastisk vilja och vilket otroligt engagemang som finns för alla som drabbas och berörs av cancer. Vi ser tydligt hur allt fler vill göra allt mer. Traditionella gåvoformer får sällskap av nya, och sociala medier skapar möjligheter för många att omvandla sitt engagemang till handling.

Kampanjerna för oss framåt

Cancerfonden bedriver kampanjer på många olika nivåer, och alla har samma målsättning: Att bekämpa cancer genom att sprida kunskap, väcka opinion och samla in pengar till cancerforskning. Rosa Bandet är den största, och mest kända, av våra kampanjer. Men under 2015 genomförde vi även en tv-gala Tillsammans mot cancer, som även summerade årets Rosa Bandet-kampanj, där tittarna fick följa flera cancerdrabbade och närstående som delade med sig av sina erfarenheter.

Rosa Bandet

2015 genomförde Cancerfonden Rosa Bandetkampanjen för trettonde året i rad och insamlingsresultatet blev 76 miljoner kronor från sponsorer, vilket är 93 procent av intäkterna i Rosa Bandet-kampanjen. Sedan starten har kampanjen inbringat otroliga 593 miljoner kronor och samtidigt bidragit till en stor kunskapsökning om bröstcancer.

2015 firade vi tio år av designsamarbeten och för att uppmärksamma det lät vi tio unga kreatörer från landets design- och konstskolor tolka våra tio olika bandmönster. Bidragen visades på Nau Gallery i Stockholm. Årets band formgavs av designtrion Claesson Koivisto Rune.

Tillsammans mot cancer

En av tre får en cancerdiagnos någon gång i livet, men alla drabbas. Under höstens tv-gala Tillsammans mot cancer blev det smärtsamt tydligt. Under galan, som även summerade årets Rosa Bandet-kampanj, fick tittarna följa flera cancerdrabbade och närstående som delade med sig av sina erfarenheter.

Galan, som hölls på Cirkus i Stockholm och direktsändes på Sjuan, leddes av Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen. Kvällens artister var Bo Kaspers Orkester, Lisa Nilsson, Albin och Mattias Andreasson, Jonas Gardell och Benjamin Ingrosso. Medverkade gjorde även andra kända profiler som berättade om sin koppling till cancer. En av dem var Hans Rosling som drabbades av cancer som småbarnsförälder.

När kvällen summerades stod det klart att galan, tillsammans med Rosa Bandetkampanjen, samlat in totalt 90,4 miljoner kronor till kampen mot cancer.

Byggarna köpte rosa silvertejp

XL-BYGG är en kedja av närmare 100 fristående bygghandlare över hela landet. Som en av huvudsponsorerna av Rosa Bandet samlade kedjan in nästan sex miljoner kronor till cancerforskningen under 2015.

– Vi är väldigt nöjda, både med summan i sig och med ökningen från förra året. Många kunder mejlade och visade sin tacksamhet och uppskattning för vår insats. Vi vill att vårt varumärke ska förknippas med samhällsengagemang och socialt ansvar och Rosa Bandet är en viktig del i det. Jag vill även tacka XL-BYGG:s kunder, det här gör vi tillsammans, poängterar Bert Larsson, vd XL-BYGG Sverige.     

Många vill själva samla in pengar

Varje år blir vi kontaktade av privatpersoner, föreningar och skolelever som vill engagera sig och samla in pengar till Cancerfonden. En nära koppling till cancer är oftast drivkraften bakom det starka engagemanget.

  1. För tredje året i rad arrangerades En rosa hundpromenad mot cancer i Västerås. Konceptet är enkelt: alla som vill dyker upp med sina hundar och skänker 50 kronor i anmälningsavgift som oavkortat går till Cancerfonden.
  2. Nellie och Alva gör armband för att samla in pengar till Cancerfonden och hittills har de sålt runt 370 armband och de har även ordnat en loppis. Att pengarna skulle gå till just cancerforskning stod klart från början. ”Vi tycker det är en hemsk sjukdom och vill hjälpa”.
  3. Peder Persson har startat en insamling som heter Fäll ett träd för cancer och har som skogsägare fällt ett träd för just det ändamålet. "Nu uppmanar jag andra att bidra också, skogsägare eller inte", säger Peder Persson.
Läs mer om Cancerfonden
Vi driver cancerfrågan-Politiken spelar en viktig roll i kampen mot cancer. Det är politikerna som bestämmer förutsättningarna för prevention, vård och forskning. Därför är vårt intressepolitiska arbete en viktig del i vår verksamhet.
Vi finansierar cancerforskning-Cancerfondens forskningsnämnd stödjer högkvalitativa forskningsprojekt som initierats av individuella forskare eller forskargrupper. Avgörande för beviljning av ansökan är projektets originalitet, genomförbarhet och betydelse för Cancerfondens övergripande syften.
Vi sprider kunskap om cancer-Kunskap ger trygghet. Det gäller i många sammahang i livet, men det blir särskilt tydligt i svåra och utsatta situationer. Att sprida kunskap om cancer är därför ett viktigt uppdrag för Cancerfonden.