Om oss
Publicerad
19 okt 2018

Vi samlar in för att rädda liv

Tack vare ett rekordstort engagemang från såväl privatpersoner och företag samlade Cancerfonden under 2017 in 811 miljoner kronor. Det enorma engagemanget och givarviljan gör att Cancerfonden kan dela ut 600 miljoner kronor till svensk cancerforskning under 2018.

Det är ett resultat som visar vilken fantastisk vilja och vilket otroligt engagemang som finns för alla som drabbas och berörs av cancer. Vi ser tydligt hur allt fler vill göra allt mer. Traditionella gåvoformer får sällskap av nya, och sociala medier skapar möjligheter för många att omvandla sitt engagemang till handling.

Kampanjerna för oss framåt

Cancerfonden bedriver kampanjer på många olika nivåer, och alla har samma målsättning: Att bekämpa cancer genom att sprida kunskap, väcka opinion och samla in pengar till cancerforskning. Rosa Bandet är den största, och mest kända, av våra kampanjer.

2016 genomförde Cancerfonden Rosa Bandet-kampanjen för femtonde året i rad och insamlingsresultatet blev 84 miljoner kronor där sponsorerna samlade in en stor del. Sedan starten har kampanjen inbringat drygt 759 miljoner kronor till svensk cancerforskning. 

Sveriges ledande smyckesdesigner, Efva Attling, formgav 2017 års rosa band och under kampanjen spred Cancerfonden kunskap om bröstcancer genom viktiga patientberättelser och vår uppmärksammade bröstskola. I samband med Rosa Bandet-loppet lyftes budskapet om att fysisk aktivitet minskar risken för att drabbas av bland annat bröstcancer. I 2017-års kampanj lyftes även att åldersgränsen för mammografi är förlegad och behövs utredas då äldre kvinnor också har rätt till tidig upptäckt.

Tillsammans mot cancer

En av tre får en cancerdiagnos någon gång i livet, men alla drabbas. Det blev väldigt tydligt under Cancerfondens tv-gala Tillsammans mot cancer som hölls på Annexet i Stockholm den 8 januari. Galan direktsändes i TV4 och leddes av Tilde de Paula Eby och Bengt Magnusson. Syftet med galan är att sprida kunskap och samla in mer pengar till cancerforskningen.

Under kvällen varvades öppenhjärtiga berättelser om livsresor efter sjukdomsbeskedet med starka uppträdanden av artisterna Robin Bengtsson, Miss Li, Bo Kaspers Orkester, Janice och Jan Malmsjö. 

Flera framstående cancerforskare berättade om nya, hoppingivande upptäckter och påminde om vikten av att fortsätta stödja forskningen för att möjliggöra framtida genombrott. Under galan delades också Cancerfondens årliga utmärkelse ”Årets cancerforskare” ut. 2017 tilldelas professor Fredrik Mertens, klinisk genetikforskare vid Lunds universitet, titeln.

När kvällen summerades hade hela 25 750 personer valt att bli månadsgivare.

Många vill själva samla in pengar

Varje år blir vi kontaktade av privatpersoner, föreningar och skolelever som vill engagera sig och samla in pengar till Cancerfonden. En nära koppling till cancer är oftast drivkraften bakom det starka engagemanget.

 

  1. När Julias morfar fick cancer började hon pärla armband med texten ”Cancer suger”. Armbanden har hon sålt för 30 kronor styck och alla intäkter har gått till Cancerfonden. Efter första veckan hade Julia lyckats samla in över 3 000 kronor och blev kontaktad av lokaltidningen i Kävlinge. Insamlingen är nu uppe i över 30 000 kronor. 
  2. Johan Lindström och Magnus Mellberg har genomfört triathlontävlingen Iron Man vartannat år de senaste åren och 2017 var det tomt i utmaningskalendern. De hade hört talas om att några hade genomfört En svensk klassiker i ett sträck och tyckte det var värt ett försök. Maratondygnet genomfördes till förmån för svensk cancerforskning och målet var att samla in 100 000 kronor till Cancerfonden. Deras insamling heter Klassikern X-treme.
  3.  I februari 2010 drabbades Anna Larsdotter Persson av bröstcancer, och i augusti 2015 drabbades hennes vän Sandra återigen av cancer. Insamlingen Keep och walkning – jag litar på dig har nu samlat in nästan 40 000 kronor. "Vi måste lösa cancerns gåta, den skördar alltför många liv, alltför tidigt i livet", säger Anna. 
Läs mer om Cancerfonden
Vi driver cancerfrågan-Politiken spelar en viktig roll i kampen mot cancer. Det är politikerna som bestämmer förutsättningarna för prevention, vård och forskning. Därför är vårt intressepolitiska arbete en viktig del i vår verksamhet.