Cancerfondens ambassadörer Kjell Wilhelmsen, Paul Svensson, Pamela Andersson, Magdalena Forsberg och Leo Razzak. Foto: Andrea Björsell.
Om oss
Publicerad
7 okt 2016

Cancerfondens ambassadörer

Kjell Wilhelmsen, Paul Svensson, Pamela Andersson, Magdalena Forsberg och Leo Razzak är ambassadörer för Cancerfonden. De sprider kunskap om cancer ur olika aspekter och om Cancerfondens arbete i kampen mot cancer.

– Det här är fem ambassadörer, med olika erfarenheter, som vi är övertygade om kan göra skillnad i kampen mot cancer. Vi är otroligt tacksamma för att de vill hjälpa oss i vårt arbete och ställer upp med kunskap, tid och engagemang, Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Från och med 2013 arbetar Cancerfonden med ett nytt ambassadörsprogram där ambassadörerna får ett brett och långsiktigt uppdrag som representanter för flera av Cancerfondens centrala frågor. Ambassadörerna har i uppgift att hjälpa Cancerfonden att sprida kunskap om cancerfrågan ur olika aspekter och om Cancerfondens arbete i kampen mot cancer.

För att färre ska drabbas av cancer är det viktigt för Cancerfonden att nå ut med kunskap om hur man genom att leva hälsosamt kan minska risken att bli sjuk. Den folkkära idrottaren Magdalena Forsberg ska tillsammans med stjärnkocken Paul Svensson hjälpa till att inspirera till en hälsosam livsstil.

Leo Razzak vet hur det är att leva med cancer i sin absoluta närhet: ”Jag är ju den person som stått vid sidolinjen och sett de komplexa och tuffa cancerbehandlingar som pappa gått igenom.” Och Kjell Wilhelmsen har själv drabbats av cancer och hoppas att han kan få andra att prata om sjukdomen, genom att dela med sig av sin historia. 

Cancerfondens fem ambassadörer

Magdalena Forsberg


Magdalena Forsberg

Magdalena ”Magda” Forsberg är en av våra mest folkkära idrottsförebilder. Bland alla priser från hennes idrottskarriär som skidskytt finns VM-guld, OS-brons och otaliga vinster i världscupen. Magdalena är också den idrottare som vunnit Jerring-priset flest gånger. Våren 2013 tog hon hem segern som Mästarnas Mästare i det populära tv-programmet med samma namn.

I dag syns Magdalena som skidskytteexpert i tv, programledare för Mitt i naturen på SVT, hon föreläser och arbetar som sportansvarig på Hello Sweden. Trots all elitträning vill Magdalena framför allt berätta om hur viktigt det är med vardagsmotion.

– Om jag genom min person, bara genom att vara jag, kan göra skillnad så är det jättebra. Jag vill hjälpa till att förmedla att 30 minuters träning om dagen minskar risken för cancer. Och då behöver man inte gå till gymmet och vara där flera timmar, det räcker att röra på sig i vardagen, säger Magdalena Forsberg.

Leo Razzak


Leo Razzak

Leo Razzak är social entreprenör, producent och talare. På Fryshuset gick Leo från att vara ”busig unge till vuxen man”, han var initiativtagare till projektet Sharafs hjältar och arbetade med public affairs och företagssamarbeten.

År 2013 var Leo Razzak sommarvärd i P1 där han delade med sig av sin livshistoria och berättade om när hans pappa fick sin cancerdiagnos. Tillsammans driver far och son sedan några år tillbaka organisationen Banglabarn. Hösten 2014 debuterade Razzak som skådespelare i serien ”Torpederna” i TV4.

– Det känns så nice att få ge något tillbaka. Jag är ju den person som stått vid sidolinjen och sett de komplexa och tuffa cancerbehandlingar som pappa gått igenom. Då fattar man hur viktig cancerforskningen är för att göra vården bättre. Alla som kan – ge en gåva eller bli månadsgivare till Cancerfonden. Det är ett grymt bra sätt att vara med i kampen mot cancer, säger Leo Razzak.

Pamela Andersson Alselind


Pamela Andersson Alselind

Journalist, sportfantast och vimmeldrottning – Pamela Andersson Alselind är en person som uppskattar kontraster. I dag arbetar Pamela som chefredaktör för tidningen ToppHälsa, hon är krönikör i flera lokaltidningar och kommenterar sporthändelser som en del av SVT Gomorrons sportpanel.

Sommaren 2012 fick Pamela veta att hon drabbats av cancer. Pamela lever nu med en hjärntumör som inte går att operera bort, men som är under behandling med cytostatika.

– Jag började träna direkt när jag fick beskedet att jag drabbats av en hjärntumör och min fysik har betytt mycket, även mentalt, under de tuffa behandlingarna, säger Pamela Andersson Alselind.

Paul Svensson


Paul Svensson

Paul Svensson är stjärnkocken med en förkärlek för den enkla och naturliga maten. Pauls matfilosofi är tydlig: det handlar om hållbarhet, för miljön och för vår hälsa. Mat som vi och naturen mår bra av. Paul är hemmahörande på restaurangen på museet Fotografiska i Stockholm. Han är också kokboksförfattare, engagerad i projekt för en bättre skolmat och han lagar mat i SVT Gomorron.  Nu i höst ser vi Paul som domare i Sveriges yngsta mästerkock på TV4.

Målsättningen med ambassadörskapet är att avdramatisera matlagning som en väg till bättre hälsa: 

– Jag vill få folk att känna glädje och upptäcka att det inte behöver vara besvärligt och plågsamt att ändra till en mer hälsosam livsstil. Tvärtom kan det vara lustfyllt. Matlagningen blir så mycket roligare och aptitligare om grönsaken får vara huvudråvaran och köttet tillbehöret, säger Paul Svensson.  


Kjell Wilhelmsen

Kjell Wilhelmsen

Kjell Wilhelmsen är en folkkär skådesepalre som började sin bana i teatergruppen Kulturgruppen Spegeln i Kristianstad. År 1997 tv-debuterade han i tv-serien Hammarkullen, som fick en Ikaros för Årets bästa tv-program. Men mest känd är han för sin roll som Glenn i tv-serien 30 grader i februari. 

År 2015 diagnostiserades Kjell med bröstcancer och han har valt att vara öppen med sin sjukdomshistoria. Att få fler män att våga prata om cancer ser han som en viktig del av sitt ambassadörskap.

– Jag vill vara ett stöd för de som drabbas och visa att det finns ljus i tunneln. Vi killar är generellt sätt dåliga på att prata om det som är svårt. Det måste vi bli bättre på. Jag hoppas att jag kan få andra att börja prata om cancer genom att dela med mig av min historia.

För mer information vänligen kontakta:

Alexandra von Melen, PR- och kommunikationsstrateg
alexandra.vonmelen@cancerfonden.se, 08-677 10 74

Läs mer om Cancerfonden
Ladda ner våra annonser-Arbetar du på en tidning? Här kan du ladda ner Cancerfondens aktuella annonser.
Anslag till forskningsprojekt-Den 4 november tog Cancerfondens forskningsnämnd beslut om vilka forskningsprojekt och forskare som får anslag år 2015.
Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer till Rosa Bandet-galan-Måns Zelmerlöv och Sarah Dawn Finer är ytterligare artister som ställer upp i kampen mot bröstcancer. Den 29 oktober uppträder de i Rosa Bandet-galan som direktsänds i TV3 från Malmö Arena. På scenen syns också världsstjärnan Leona Lewis.
Kommentar till Svenska Dagbladets söndagsanalys, Lobbyister bakom utspel?-Cancerstrategin ger ökad överlevnad Sedan många år rekommenderar WHO cancerstrategier som det bästa sättet att öka överlevnaden för cancer. Det innebär att ha patientens bästa för sina ögon och är därför Cancerfondens högst prioriterade opinionsfråga sedan flera år.
Brittiska stjärnskottet Leona Lewis till Rosa Bandet-galan-Sångerskan, som tidigare toppat listorna med låten Bleeding Love, är en av artisterna som bidrar i kampen mot bröstcancer genom att uppträda på Cancerfondens Rosa Bandet-gala. Evenemanget äger rum i nya Malmö Arena den 29 oktober och direktsänds i TV3.
Politiska åtgärder krävs för att stoppa ungdomars rökande-Varje år börjar 16 000 ungdomar röka. Antalet rökare har varit konstant eller till och med ökat de senaste åren. En ny undersökning från Cancerfonden visar att föräldrarnas attityd påverkar om barnen röker eller inte. Både politiker och föräldrar måste ta ett större ansvar.
Malmö värd för årets Rosa Bandet-gala-Cancerfondens Rosa Bandet-gala äger rum den 29 oktober. Galavärd i år är nya Malmö Arena tillsammans med Malmö stad. Som tidigare direktsänds galan i TV3.
Äntligen! Robert Aschberg och Gert Fylking i mål-Efter 100 dagar och en promenad på 190 mil har Robert Aschberg och Gert Fylking nått sitt slutmål. De har gått från Ystad till Haparanda för att uppmärksamma och samla in pengar till Cancerfondens kamp mot prostatacancer – Sveriges vanligaste cancerform. Totalt har privatpersoner och företag bidragit med drygt åtta miljoner kronor till Cancerfondens insamling och pengarna fortsätter att strömma in.
Äldre kvinnor försummas i bröstcancervården-Bröstcancerdrabbade kvinnor över 65 år får sämre vård än yngre och dödligheten bland de äldsta i gruppen ökar – ett resultat av underbehandling och okunskap inom vården. Cancerfonden kräver förändringar så att äldre kvinnor får rätt behandling i tid.
Kampanjstart i dag: Kronprinsessan Victoria officiell beskyddare-I dag, den 1 oktober, startar Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Kronprinsessan Victoria ger kampanjen sitt stöd som dess officiella beskyddare.
Gert Wingårdh formger årets rosa band-Cancerfondens rosa band formges i år av prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh. På årets rosa band står orden ”ska bara” tryckta i punktskrift, vilket uppmanar kvinnor att undersöka sina bröst istället för att skjuta upp det. Genom att köpa rosa bandet stödjer män och kvinnor Cancerfondens kamp mot bröstcancer.